Hlavní obsah

Chlapce jsme z jeskyně převáželi jako balíčky, řekli potápěči o záchranné misi v Thajsku

Potápěči promluvili o záchranné akci fotbalistů v Thajsku. Jako hrdinové se prý necítí.Video: Daniel Andrisák, AP, Reuters

 

Reklama

Potápěči, kteří se účastnili složité záchranné akce mladých fotbalistů v Thajsku, promluvili o tom, jak složité bylo chlapce vysvobodit a jak celá mise probíhala.

Článek

Britský potápěč John Volanthen a finský potápěč Mikko Paasi se účastnili mise v Thajsku, kde zachraňovali uvězněné chlapce a trenéra ze zatopené jeskyně.

Brit misi komentoval jako nezvyklou situaci pro všechny zúčastněné. Podle Volanthena složitost celé akce zapříčinila to, že vysvobodit fotbalový tým trvalo tak dlouho. Zároveň nezapomněl zmínit stinnou stránku záchrany. O život při ní přišel jeden z členů potápěčské skupiny. Thajský potápěč Saman Kunan zemřel přímo při přípravě záchranné akce v jeskyni.

Fin Mikko Paasi popisoval, jakou roli měl při vysvobozování chlapců. Pohyboval se v předposlední komoře, odkud převážel děti jako balíčky směrem ven z jeskyně. Paasi musel chlapce provést skrze náročný terén. Ten tvořil písek a hodně kamení.

Problémem byla i zatopená část úseku. Finský potápěč popsal, že chlapce naložili do nosítek a skrze kamení a písek je posouvali směrem k dalšímu potápěči.

Reklama

Související témata:

Doporučované