Hlavní obsah

Chlapce zavřeli do blázince, prý viděl poltergeista. Natáčeli jsme s dalšími svědky

Záhady Josefa Klímy: Malého kluka zavřeli do blázince, prý viděl řádění duchů. Záhadný jev poltergeist ale pozorovali i jinde. Natáčeli jsme s dalšími svědky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poltergeist, lomozící duch, je jevem, který nebyl nikdy vědecky doložen. Vypravili jsme se po stopách případů, v nichž jeho řádění popsali konkrétní svědci.

Článek

V rodinném domě v Bohučovicích u Opavy se na přelomu let 1985 a 1986 děly velmi podivné věci. Začaly samy od sebe létat předměty, pohybovat se nábytek a hořet věci. Nikomu se nechtělo věřit, že je něco takového vůbec možné. V domě tehdy byl jedenáctiletý Tomáš Smolka se svým dědečkem.

Na místo se vypravila přesvědčit se o podivnostech nejprve pracovnice národního výboru. Později statik a městský kronikář. Všichni potvrdili, že se tam podivné věci skutečně děly. Komunističtí funkcionáři ovšem existenci něčeho nevysvětlitelného nehodlali připustit. A tehdy jedenáctiletého Tomáše Smolku zavřeli na psychiatrii.

Primář psychiatrie v Opavě tehdy navrhl hospitalizaci na pozorování na psychiatrii v Olomouci. V rozporu s pravidly i bez souhlasu rodičů. Po týdenní hospitalizaci dostal Tomáš Smolka nabídku: Když se přiznáš, můžeš domů. A tak jedenáctiletý chlapec přiznal, že hýbal těžkými dubovými skříněmi, odlámal celé kachličky, podpálil jídlo v lednici a způsobil dvacet požárů najednou.

Bohučovický případ lomozícího ducha neboli poltergeista není ovšem ojedinělý. V roce 2016 řádil poltergeist na stavbě v Nedamově na Českolipsku. Podivné jevy se začaly dít, když při rekonstrukci vyhořelého domu řemeslníci vykopali podlahu v jedné z místností.

Další částečně zdokumentovaný případ se odehrál v Bobrové na Vysočině v roce 2006. Opět se nejprve začaly pohybovat předměty, později vznikaly samy od sebe požáry. Dochoval se i autentický záznam telefonátu velitele hasičů s operačním střediskem.

Zatímco někdo považuje fenomén poltergeista za výmysl, jiní v něm vidí dosud neprozkoumaný vzácný fyzikální jev. Fantastičtější vysvětlení hledají napojení na člověka a parapsychologii nebo rovnou skutečného lomozícího ducha.

Společně s Vladimírem Šiškou z Projektu Záře jsme vyrazili na místa podivných jevů a našli věrohodné svědky, včetně hasičů. Na jejich svědectví se podívejte v reportáži pořadu Záhady Josefa Klímy.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované