Hlavní obsah

Chlapci s autismem a jeho matce zastavila banka dům. Lidé pro ně vybírají peníze

Foto: Z. Kolařík

Samoživitelce Kristýně Karkasové nyní hrozí, že je banka vystěhuje a dům prodá.

Reklama

Desetiletého Davida znepokojí jakákoliv změna. Trpí totiž autismem. Otec jej i jeho matku před šesti lety opustil. Teď navíc přestal platit hypotéku na dům a zažádal o insolvenci. Davidovi a jeho matce tedy banka zastavila dům. Sociální nadační fond města Brna a Jihomoravského kraje pro ně vyhlásil veřejnou sbírku.

Článek

Matce a jejímu synovi zastavila banka dům. Desetiletý David trpí autismem, brachiální agresí a těžkou poruchou chování. Jakákoliv drobná změna ho rozčílí. Stačí i to, když je obsazená jeho oblíbená houpačka na hřišti. Teď hrozí, že přijde o svůj domov, na který je velice fixovaný. Poté, co lékaři Davida diagnostikovali, rozhodla se rodina přestěhovat do menšího domku na okraji Brna.

Davidův otec však syna a jeho matku před šesti lety opustil. Před rokem přestal splácet hypotéku a zažádal si o insolvenci. Proto se banka rozhodla dům zastavit. Jeho matka Kristýna Karkasová přitom polovinu domu zaplatila. „Měla jsem garsonku, kterou jsem prodala a polovinu domu zaplatila hotově. Na druhou polovinu si vzal partner hypotéku,“ popsala situaci Karkasová.

Ještě před tím, než rodinu opustil, svou tehdejší partnerku Kristýnu Karkasovou napadl. Dodnes má trvalé následky a je v invalidním důchodu. Muž byl za to podmínečně odsouzený. „Nenárokovala jsem ani odškodné, protože nadále splácel hypotéku. Loni mi však přišel dopis od banky, že úvěr platit přestal a že je nutné ho okamžitě uhradit. Šlo o 860 tisíc,“ sdělila Karkasová.

Snažila se v bance domluvit, že úvěr bude splácet ona. Má ovšem pouze invalidní důchod a příspěvek na péči, což banka nepovažuje za relevantní příjem. Úvěr chtěl převzít i její bratr. „Banka mi řekla, že nemůžu rozhodovat za vlastníka druhé poloviny, že musím počkat na dražbu,“ uvedla Karkasová.

Samoživitelce Karkasové nyní hrozí, že je banka vystěhuje a dům prodá. „Sama paní Karkasová vyrůstala v dětském domově a nemá se ani ke komu nastěhovat,“ okomentovala předsedkyně Sociálního nadačního fondu města Brna Monika Škorpíková. Vedení fondu se rozhodlo případu ujmout.

Prozatím matce alespoň zprostředkovali právní služby, díky kterým získala čas na sehnání peněz. Nyní poprvé v historii Brno vyhlásilo veřejnou sbírku. „Cílem je vybrat pro ně milion korun. Pokud by se podařilo vybrat více, budou peníze použity pro další potřebné lidi,“ řekl první náměstek primátora Petr Hladík.

Příspěvky mohou lidé posílat na transparentní bankovní účet pod číslem 225782453/0600. „Vítám a jsem moc vděčná za jakoukoli pomoc. Jsem ochotná se na tom i podílet, ale zatím jsem nenašla nikoho, kdo by mi peníze půjčil, abych mohla dluh uhradit,“ dodala Karkasová.

Nadační fond pomáhá lidem už 25 let. Letos rada města zdvojnásobila finanční prostředky fondu. Získali dotaci pět set tisíc korun. V srpnu zažádali o stejnou částku podruhé. Přesun peněz musí ještě schválit zastupitelé.

„Většinou se jedná o příspěvky na úhradu kauce, prvního nájmu nebo zakoupení postelí pro děti. Ve všech případech byli žadatelé v hmotné a sociální nouzi, ale nesplňovali podmínky pro poskytnutí sociálních dávek nebo nemohli čekat na jejich vyřízení, aniž by přišli o bydlení. Nebo se dostali do jiné krizové situace,“ vysvětlil náměstek primátora Matěj Hollan. Fond spolufinancuje i Jihomoravský kraj.

Reklama

Doporučované