Hlavní obsah

Chlapec egyptského původu, který zachránil spolužáky před šíleným řidičem autobusu, by mohl dostat italské občanství

Třináctiletý egyptský chlapec zachránil sám sebe i své spolužáky, neodevzdal únosci telefon.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Lídr Hnutí pěti hvězd, Luigi di Maio, požádal o udělení italského občanství třináctiletému egyptskému chlapci Ramimu Shehatovi. Ten ve středu zachránil sebe i své spolužáky, když při únosu školního autobusu neodevzdal únosci svůj mobilní telefon.

Článek

Třináctiletý Rami Shehata „ohrozil svůj život, aby zachránil životy svých spolužáků“, uvedl na svém facebookovém profilu lídr Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio.

„Existuje občanství pro zvláštní zásluhy, které může být uděleno, když nastane výjimečný zájem státu. Tohle je podle mého zvláštní případ a myslím si, že by chlapec měl obdržet za své gesto italské občanství,“ dodal Maio.

Ministerstvo vnitra je návrhu nakloněné a je připravené urychlit postup pro uznání italského občanství pro egyptského chlapce, uvedl deník La Repubblica. Italské autority zároveň chtějí odebrat občanství únosci, který italskou národnost získal v roce 2004.

„Jsme Egypťané, přijel jsem do Itálie v roce 2001. Můj syn se zde už narodil, ale stále čekáme na oficiální dokument. V Itálii chceme zůstat, je to naše země. Jsem na svého syna pyšný, splnil svou povinnost a bylo by hezké, kdyby nyní získal italské občanství,“ komentoval celou situaci Ramiho otec Khalid Shetata.

K únosu školního autobusu došlo ve středu odpoledne nedaleko Milána. Únosce, italský řidič senegalského původu, nařídil učitelskému doprovodu, aby děti svázal a vybral všechny telefony. Rami řekl, že si ten den telefon zapomněl doma a společně se svým spolužákem, Adamem El Hamamim, který je také potomkem přistěhovalců bez italského občanství, později zavolal pomoc.

Ramimu se podařilo vysvětlit policistům, kde přesně se nacházejí, a na místo se tak rychle mohly dostat zásahové jednotky. Ty autobus zablokovaly a vysvobodily všechny děti. Únosce později prázdný autobus zapálil.

Itálie automaticky neuděluje státní občanství dětem, které se narodí na území Itálie. Pro získání státního občanství musí být alespoň jeden z rodičů Ital. Vláda před dvěma roky chystala novelu zákona a na italské občanství měly dosáhnout i děti přistěhovalců, její prosazení však Itálie odložila na dobu neurčitou.

Reklama

Doporučované