Hlavní obsah

Chlapec z Nigérie boří stereotypy o baletu, teď dostal stipendium v USA

Video, díky kterému se Anthony proslavil.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Video, na kterém jedenáctiletý chlapec z Nigérie tančí balet, se před časem stalo virálním. Teď obdržel stipendium na prestižní škole.

Článek

Anthony Mmesoma Madu žije s rodiči ve městě Lagos v Nigérii Ti chtěli, aby se z něj stal kněz. Místo toho zaujal miliony lidí svým tancem.

„Když tančím, cítím se být na vrcholku světa,“ řekl agentuře Reuters.

Video, které zachycuje Anthonyho tančícího bez bot v dešti na blátivém dvorku před studiem, kam chodí tančit, obletělo svět. Vidělo ho 15 milionů uživatelů. Chlapec na videu tančí radostně, a to nehledě na počasí a povrch.

Video zaujalo Americké baletní divadlo (American Ballet Theatre), které mu následně nabídlo stipendium a zařídilo mu internetové připojení, díky kterému může studovat na dálku.

Příští rok už bude trénovat ve Spojených státech díky stipendiu od asociace Ballet Beyond Borders (Balet bez hranic).

„Když mě kluci vidí tancovat, tak si říkají, co je to za cizí tanec,“ uvedl Anthony podle listu The Washington Post. „A teď jsem vyhrál velkou cenu, mohu jet do Ameriky. Poletím letadlem, je to prostě něco, na co jsem čekal. A balet mi to umožnil.“

Video spustilo vlnu darů pro akademii, na které se Anthony učí tančit. Učitelé na ní žáky vyučují zdarma. Zakladatel Daniel Ajala Owoseni řekl, že peníze a pozitivní ohlas využije k propagaci baletu v Nigérii. V zemi tento taneční styl není výrazněji rozšířen.

„Všiml jsem si, že je potřeba představit umění, které současně vyžaduje disciplínu,“ řekl Owoseni. „Studentům, kteří se vše dobře naučí, může balet změnit život.“

Reklama

Související témata:

Doporučované