Hlavní obsah

Chlapi jsou takové krabice s ušima, říká Čech, který ze sklářského umění udělal jedinečnou show

Vytvořit ženskou tvář ze skla je složité. Když udělám chybu, je z toho chlap, říká Janecký. Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je jedním ze tří lidí na světě, kteří umí extrémně náročnou technikou udělat realistickou sochu ze skla bez použití formy. Ve Výzvě Seznamu uvidíte i to, jak umění Martina Janeckého vypadá.

Článek

V osmatřiceti letech patří Martin Janecký mezi uměleckými skláři k celosvětové špičce. Média o něm mluví jako o rockové hvězdě – na jeho workshopy chodí stovky lidí, kteří se skvěle baví. Zastupuje ho prestižní americká Habatat Gallery a jeho skleněnou sochu si koupil i zpěvák Elton John.

„Když dělám ženskou a udělám chybu, tak z toho vždycky vyleze chlap,“ konstatuje s nadsázkou Janecký.

Vyfouknutou žhavou hmotu tvaruje ručně a sklo má v takové chvíli kolem tisíce stupňů, což občas skončí popáleninou. „Není to bolestivé, popálené ruce k tomu patří,“ říká. Svým „skleněným studeným" sochám se teď snaží vdechnout pocity a emoce tím, že budou mít otevřené oči.

Jak těžké bylo vypracovat se ze sklárny v Novém Boru na mistra, který učí skláře v Jihoafrické republice, Spojených státech, Francii nebo Japonsku a Austrálii? Proč jsou v tomto umění dobré ženy? A je těžké dát sbohem vlastní soše a prodat ji? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované