Hlavní obsah

Chlast ovládl Evropské filmové ceny. Česko neuspělo

Foto: ČTK

Režisér Thomas Vinterberg s hercem Madsem Mikkelsenem, který ztvárnil hlavní roli ve filmu Chlast.

Reklama

aktualizováno •

Cenu za režii při udílení letošních Evropských filmových cen získal Dán Thomas Vinterberg za film Chlast. Snímek také získal cenu za nejlepší film, nejlepší scénář a nejlepší herecký výkon.

Článek

Kategorie nejlepších režisérů byla vyhlášena jako první. O cenu se kromě Vinterberga a Hollandové ucházeli také Polák Jan Komasa za film Corpus Christi, Ital Pietro Marcello za snímek Martin Eden, Francouz François Ozon, tvůrce dramatu Léto 85, a norská režisérka Maria Sodahlová se snímkem Naděje.

Slavnostní ceremoniál se kvůli pandemii covidu-19 poprvé konal on-line, vítězové některých kategorií byli vyhlášeni už předem.

Mezi nominované na nejlepší evropský film se dostal i snímek Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula vyprávějící drsný příběh malého chlapce za druhé světové války. Soupeřem mu kromě nakonec vítězného snímku Chlast bylo také polské drama Corpus Christi, francouzsko-italská adaptace románu Jacka Londona Martin Eden, německo-nizozemské drama Berlin Alexanderplatz a německo-francouzské romantické drama Undine.

Marhoul uvedl, že fakt, že se Nabarvené ptáče dostalo mezi nominované filmy, je neuvěřitelný úspěch. „Protože se tak odlišuje od toho, jak se dneska vlastně točí evropské filmy,“ sdělil režisér. Na předávání se přesto, že se uskutečnilo po internetu, musel dívat ve smokingu. „Není možné, abych tady třeba seděl v tílku, já to chápu,“ uvedl již před předáváním.

Vinterbergův film Chlast zabodoval i v kategorii nejlepší scénář, nejlepší film a nejlepší herec, kde si cenu odnesl dánský herec Mads Mikkelsen známý mimo jiné jako představitel zloducha z bondovky Casino Royale. Mikkelsen za výkon ve filmu Chlast, který se dostal i do oficiálního výběru na festivalu v Cannes, už letos získal cenu na filmovém festivalu v San Sebastiánu. Film se zabývá teorií a následným experimentem, že se rodíme s malým množstvím alkoholu v krvi a že mírná podnapilost může otevřít mysl a podpořit kreativitu.

Mezi herečkami letos členy akademie nejvíce zaujala Paula Beerová, protagonistka německo-francouzského romantického dramatu Undine. Cenu Fipresci za objev roku získal Carlo Sironi, režisér italsko-polského snímku Sole.

Evropské filmové ceny, které se dříve jmenovaly Felix, udílí Evropská filmová akademie (EFA). O vítězích rozhoduje na 3800 členů EFA. Její novou prezidentkou byla tento týden zvolena Agnieszka Hollandová, která v této funkci vystřídá režiséra Wima Wenderse, prezidenta EFA od roku 1996.

Reklama

Související témata:

Doporučované