Hlavní obsah

Chleba, mléko, antigenní test. Řetězce reagují na hromadné testování

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Obchodní řetězce v Česku spustí v nejbližších dnech až týdnech prodej samotestů na covid-19. Nejblíže k tomu má Kaufland, následovat ho bude Billa. Ostatní možnosti zvažují.

Článek

Kaufland si zajistil 150 tisíc testů pro své zaměstnance a teď chce začít prodávat testy i zákazníkům, na pultech se objeví během několika dnů. Řada firem v Česku má přitom problém nakoupit přes distributory testy, které jsou z nařízení vlády povinné pro firmy s více než 50 zaměstnanci.

„V nejbližších dnech bude v prodejnách možné zakoupit antigenní testy s odběrem z nosu, ve druhé polovině března se do nabídky přidá druhá varianta testu, která vir dokáže detekovat ze slin. Prodeje obou modelů rychlotestů na český trh povolilo Ministerstvo zdravotnictví,“ uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Cena testu činí 150 korun a počet je omezen na jeden na zákazníka. Příští týden chce Kaufland nabídku rozšířit o rodinné balení s 25 kusy.

První typ antigenního testu (Flowflex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test) funguje na principu odebírání vzorků při výtěru z přední části nosu. Výsledky jsou vidět do 30 minut a přesnost mají podle řetězce dle klinických testů 98,8 procenta. Druhý test, ze slin, dosahuje přesnosti 95,8 procenta.

Test, který nabízí Kaufland, je na seznamu schválených výjimek Ministerstva zdravotnictví. Pokud si tedy takový koupí živnostník nebo firma, může na něj nárokovat úlevu 60 korun ze zdravotního pojištění. Stát touto formou přispívá nejvýše na čtyři testy na zaměstnance nebo osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ) měsíčně.

Nabídku o horké zboží v podobě testů rozšíří v řádu týdnů i menší řetězec supermarketů Billa. „Prioritou pro naši společnost zůstává zejména dostatečné zásobení testy pro naše vlastní zaměstnance, každopádně současnou situaci vnímáme jako velmi vážnou, proto zařazení testů do běžného sortimentu plánujeme. Mělo by se tak stát v nadcházejícím týdnu až dvou,“ sdělila mluvčí Dana Bratánková. Firma právě vybírá dodavatele. Od kroku očekává zejména snížení vytíženosti odběrových center.

Podobným směrem se rozhlíží také řetězce Tesco a Albert. Možnosti zjišťují u dodavatelů nebo o nabídce přemýšlejí. Řetězce už nyní mají v regálech respirátory FFP2, roušky nebo dezinfekční přípravky.

Podle informací ČTK chce s prodejem antigenních testů v nejbližší době začít i společnost Globus. Momentálně vyjednává s dodavatelem.

Testy pro domácí testování na koronavirus, které lze provést bez přítomnosti zdravotníka, prodávají také tuzemské lékárenské sítě.

Reklama

Doporučované