Hlavní obsah

Školní automaty budou měnit menu, ministři zmírnili pamlskovou vyhlášku

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministři zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch a školství Robert Plaga představili návrh na zmírnění pamlskové vyhlášky.

Článek

Školní bufety a automaty by měly mít možnost rozšířit nabídku.

Od nového školního roku upravili ministři školství a zdravotnictví takzvanou pamlskovou vyhlášku, která stanovuje nutriční limity (obsah soli, tuku a cukru), podle nichž se smí potraviny ve školách nabízet. 

"Vyhláška byla hodně represivní, její upravená verze je tak připravena a jde do mezirezortního řízení," řekl ministr školství v demisi Robert Plaga, podle kterého jde o "návrat k normálnosti".

"Od začátku jsem říkal, že jsem proti tomu, aby se pamlsková vyhláška úplně zrušila, nějaký podobný předpis by tu měl být. Vyhláška ale byla nastavena velmi přísně," míní ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.

Ve školách by tak mělo být možné nově znovu koupit například obložený chléb s kvalitní šunkou a sýrem a zeleninovou oblohou, ochucené tvarohy nebo sýry.

"Budou se moci prodávat kvalitní běžné potraviny, které nejsou nijak škodlivé. Zůstává zákaz prodávat  slazené a energetické nápoje, vysloveně nezdravé potraviny. Není to o tom, že bychom chtěli podporovat dětskou obezitu," vysvětlil Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Doporučované