Hlavní obsah

Chlouba britského námořnictva vyplula na svou první cestu do Ameriky. Otestuje nové stíhačky

Největší britská letadlová loď pojme až čtyřicet letounů a vrtulníků. Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

HMS Queen Elizabeth za víc než 86 miliard vyrazila k pobřeží Virginie. Na své plavbě se zastaví i v Marylandu a u newyorského Manhattanu. Cestou otestuje jedny z nejmodernějších bojových letounů současnosti - americké F-35 Lightning II.

Článek

Letadlová loď HMS Queen Elizabeth vyrazila z přístavu v Portsmouthu v sobotu večer. Čeká ji plavba dlouhá jedenáct týdnů. Při ní budou na palubě poprvé otestovány dva bojové letouny Lockheed Martin F-35 Lightning II. Přestože tyto stíhačky odstartují z amerického Marylandu, první přistání na lodi provede pilot z Velké Británie.

Vojenského cvičení se mají zúčastnit celkem tři britští piloti - komandér Královského námořnictva (Royal Navy), velitel letky Královského letectva (RAF) a civilní testovací pilot. Skupinu doplní major amerického námořnictva (US Navy).

Ministr obrany Velké Británie Gavin Williamson uvedl, že cvičení „utuží jedinečný vztah”, který mezi sebou oba státy mají.

„Křižovat oceán na palubě s patnácti sty námořníky, letci a vojáky, kteří se připojí k nadcházejícím testům F-35B Lightning v září, to vše je pro nás velmi vzrušující,” dodává velící důstojník lodi, kapitán Jerry Kyd.

Svislé přistání

Vlastní bojové stíhačky F-35 typu B bude HMS Queen Elizabeth testovat až příští rok. V současné době jich má Královské letectvo dvanáct kusů, Británii je USA dodaly letos v červnu.

Tyto nadzvukové letouny jsou mimo jiné známé i tím, že dokážou přistávat i svisle. V současné době jsou v hangárech na základně Marham v Norfolku. Do roku 2021 by se ale na palubě letadlové lodi měly ocitnout všechny.

Letadlová loď se má na své plavbě přes Atlantik setkat také s podpůrným tankerem britské flotily Tiderace a křižníkem Monmouth. Původní posádku o sedmi stech členech doplní také námořníci z Plymouthu a piloti s vrtulníky Merlin.

Obavy z ruských ponorek

Uvedení HMS Queen Elizabeth ale provázela i kritika. Především kvůli vysokým nákladům, které dosáhly 3,1 miliardy liber (přes 86,1 miliardy korun).

Při výtlaku 65 tisíc tun a délce přistávací dráhy 280 metrů se jedná o dosud nejmohutnější plavidlo Královského námořnictva. Na palubě může nést až čtyřicet letounů a vrtulníků. Dokáže dosáhnout rychlosti až 25 námořních uzlů, tedy přes 46 kilometrů za hodinu.

„Z nárůstu aktivity Ruska, kterou jsme za poslední roky pozorovali, máme obavy. Je v našem národním zájmu, aby námořnictvo disponovalo vyváženou, silnou a schopnou flotilou,” odůvodňuje výstavbu víceúčelové letadlové lodi kapitán Kyd.

Jeho slova podle BBC potvrdil i velitel zásahových jednotek námořnictva Andrew Betton. Podle něj jsou ruské ponorky v severním Atlantiku nejaktivnější od konce studené války. Dodal však, že Velká Británie touto plavbou „nevyhledává konflikt”, ale pouze míří k východnímu pobřeží Ameriky, aby provedla plánované testy letounů, které považuje za „ikonický moment v moderní historii Královského námořnictva”.

Reklama

Doporučované