Hlavní obsah

Tálibán dál postupuje. Američané vysílají nad Afghánistán bombardéry

Foto: Profimedia.cz

Strategický bombardér B-52 americké armády na letecké základně v Severní Dakotě.

Reklama

aktualizováno •

Radikální islamistické hnutí Tálibán dobylo severoafghánský Kunduz, metropoli stejnojmenné provincie ležící u hranic s Tádžikistánem. Krátce nato hnutí ovládlo i město Saripúl, správní středisko stejnojmenné provincie.

Článek

Informovala o tom dnes agentura AFP. Od pátku se tak bojovníci Tálibánu zmocnili v Afghánistánu už čtyř správních středisek.

„Kunduz padl. Příslušníci Tálibánu ovládli všechny klíčové budovy ve městě,“ uvedl zpravodaj AFP, který je poblíž tohoto města. Kunduz, ležící asi 300 kilometrů na sever od Kábulu a 50 kilometrů na jih od hranic s Tádžikistánem, od roku 2015 už třikrát padl do rukou povstalců.

Zdravotníci v Kunduzu podle stanice Al-Jazeera uvedli, že zatím zaznamenali čtrnáct obětí včetně žen a dětí. Více než třicet osob skončilo v nemocnici. „Nevíme, co se děje venku, protože veškeré naše úsilí a pozornost jsou směřovány na přijímané pacienty,“ řekl stanici lékař jedné z kunduzských nemocnic.

Mnoho obyvatel Kunduzu se podle stanice Al-Jazeera pokusilo ještě před příchodem bojovníků Tálibánu uprchnout. Ti, kterým se to nepovedlo, se teď bojí vyjít ze svých domovů, řekl stanici jeden z místních obyvatel. „Přestože se boje uklidnily, stále to tu vypadá jako ve válce,“ řekl muž s odkazem na přítomnost jednotek Tálibánu v klíčových částech města. Afghánská armáda navíc podle zahraničních agentur pokračuje ve vojenských operacích.

Afghánské ministerstvo obrany v neděli potvrdilo, že v provincii probíhají koordinované operace. Na zveřejněném videu členové jedné z afghánských jednotek tvrdí, že Tálibán při „pokusu o zisk klíčových bodů ve městě“ utrpěl těžké ztráty a „jeho sen nebude naplněn“. Vláda se tak podle stanice Al-Jazeera snažila popřít, že Kunduz padl.

Intenzivní boje pokračovaly i v hlavních městech provincií Kandahár a Hílmand. Afghánská vláda v Hílmandu proti Tálibánu nasadila i letectvo, během náletů ale došlo k poškození zdravotnické kliniky a střední školy v metropoli Laškargáh, uvedly místní úřady. Podle ministerstva obrany při leteckých útocích zemřelo 54 bojovníků Tálibánu, dalších 23 členů hnutí pak bylo zraněno.

Příslušníci hnutí navíc pronikli i do centra Saripúlu, který je správním střediskem stejnojmenné provincie na severozápadě země. „Příslušníci Tálibánu obklíčili armádní jednotku na předměstí. Všechny ostatní části města už ovládli,“ řekl AFP člen místní provinční rady. Předtím poslankyně Aziza Žalisová uvedla, že povstalci pronikli do centra města a že se bojuje v jeho ulicích.

Tálibán v poslední době výrazně upevňuje své pozice. Hnutí začalo postupovat afghánským územím s nečekanou rychlostí od té doby, co se vojáci Spojených států a NATO letos na jaře začali ze země stahovat.

Spojené státy i přes postupné stahování svých jednotek z Afghánistánu vládním jednotkám pomohou. Podle britského deníku The Sunday Times vyslalo americké ministerstvo obrany strategické bombardéry B-52 a těžké bitevní letouny AC-130 Spectre.

Vzdušné síly s cílem zastavit, nebo alespoň zpomalit postup Tálibánu, startují z katarské základny Udaid. Podle deníku se zaměřily na cíle u Kandaháru, Herátu a Laškargáhu. Podle odborníků jde o důkaz, že se afghánská armáda neobejde bez letecké podpory Spojených států. Afghánští piloti jsou podle zahraničních agentur vyčerpaní kvůli silnému přetížení, v bojích s islamisty jich navíc nejméně sedm padlo.

Deník The Sunday Times uvedl, že „zdroje z ministerstva obrany daly najevo, že tu byl vždy záměr pokračovat s nálety po 31. srpnu“. Právě do posledního srpnového dne se mají stáhnout zbylí američtí vojáci v Afghánistánu s výjimkou těch, kteří slouží k ochraně velvyslanectví. Američané už dříve uvedli, že dojde k nasazení letectva, pokud nebude Tálibán dodržovat dohody.

„Afghánci spoléhali a možná doteď spoléhají, že za ně spojenecká vojska vyřeší ty nejpalčivější problémy. Pravděpodobně nepochopili, že odchod spojeneckých vojsk bude zcela určitě znamenat i pokus Tálibánu o ovládnutí Afghánistánu,“ uvedl pro vysílání Českého rozhlasu Plus generál Jiří Šedivý.

Bojovníci Tálibánu, který v letech 1996 až 2001 reálně vládl zhruba nad třemi čtvrtinami země, v pátek ovládli město Zarandž, metropoli provincie Nimrúz na jihozápadě země. V sobotu se pak zmocnili Šibirchanu, správního střediska severoafghánské provincie Džauzdžán.

Reklama

Související témata:

Doporučované