Hlavní obsah

Chobotnice Islámského státu přichází o chapadla, území už je menší než Česko

Území ovládané Islámským státem.

 

Reklama

Území ovládané radikálními islamisty se vloni zmenšilo zhruba o čtvrtinu.

Článek

Chalífát, který na území Sýrie a Iráku vyhlásila v roce 2014 teroristická organizace Islámský stát, se zmenšuje. Z původních více než 90 tisíc kilometrů čtverečních se aktuálně rozkládá na zhruba 60 tisících kilometrech čtverečních. Je menší než Česká republika. Informace přinesla společnost IHS Markit.

Islámský stát ztratil v loňském roce 23 procent svého území. Ztráty se významně dotkly i strategické oblasti podél řeky Eufrat, na níž leží syrská přehrada Assad a kde se nachází i město Rakka. To islamisté považují za své nejdůležitější.

K podstatnému narušení území došlo v Iráku, kde se podařilo Islámský stát rozdělit na několik menších celků – například i díky ofenzivě u Mosulu. Ten by měl podle IHS padnout do půl roku.

Foto: IHS Conflict Monitor

Mapa znázorňuje tmavě šedou barvou aktuální rozlohu Islámského státu. O červená území radikálové přišli v uplynulých dvou letech.

Radikálové vloni celkově přišli o zhruba 18 tisíc kilometrů čtverečních, v roce 2015 asi o 12 tisíc. Podle analýzy společnosti IHS Markit se chalífát postupně rozpadá, protože islamisté nedokážou reagovat na významné územní ztráty.

IHS předpovídá, že bojovníci budou častěji přebíhat k jiným organizacím. Právě díky tomu se může Islámský stát rozpadnout. Nejdůležitější bitva má proběhnout o islamistické město Rakka na území Sýrie, protože ho radikálové považují za své hlavní.

Reklama

Doporučované