Hlavní obsah

Chodili jsme spolu do skautu, vzpomíná na Kellnerovo mládí exprimátor Liberce

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

„Chodili jsme spolu do skautu a dá se říci, že jsme byli přátelé,“ řekl o zesnulém Kellnerovi někdejší primátor Liberce Jiří Kittner.

Reklama

Miliardář Petr Kellner, který v sobotu tragicky zahynul, se narodil v České Lípě, ale vyrůstal v Liberci. Podle bývalého primátora Jiřího Kittnera bral Kellner Liberec jako své rodné město, vracel se do něj a pomáhal mu.

Článek

Na svém webu na Kellnera vzpomíná také hokejový klub Bílí Tygři Liberec, miliardář podle něj významně podporoval mládežnický hokej ve městě.

„Bydleli jsme spolu v ulici, vedle ve vchodě, a naši rodiče dělali v jednom zaměstnání. Chodili jsme spolu do skautu a dá se říci, že jsme byli přátelé,“ uvedl Kittner, který byl libereckým primátorem v letech 1999 až 2010. Kellner byl podle něj člověk, který něco dokázal. „Ať se o něm říká cokoliv, tak si myslím, že byl výjimečný. A je to samozřejmě šok. Člověk nepředpokládá, že život mu skončí v takto mladém věku,“ řekl Kittner (ODS).

Mediálně asi nejznámější je podle něj Kellnerova podpora hokejového klubu. „Za ty peníze, co do toho dával, by si koupil reklamy mnohokrát více, ale on je sem dával, protože chtěl podporovat Tygry,“ dodal Kittner.

Hokejový klub Bílí Tygři na svém webu označil Kellnerovo úmrtí za ztrátu, která bolí. Klub připomněl, že Kellner byl po dlouhé roky úzce spjat s libereckým hokejem, a to nejen tím extraligovým. „Byl především významným podporovatelem mládežnického hokeje v Liberci. Bílí Tygři Liberec vyjadřují upřímnou soustrast celé rodině a jeho blízkým. Děkujeme za vše!“ uvedli Severočeši.

Na Twitteru na Kellnera vzpomněl také administrátor farnosti v Horní Polici na Českolipsku Stanislav Přibyl. Připomněl, že Kellnerova nadace výrazně pomohla při obnově tamního poutního areálu. „Ať mu Pán odplatí nebem,“ uvedl Přibyl.

Kellnerova nadace ale pomohla také například při obnově škod po ničivých povodních, které Liberecký kraj zasáhly v roce 2010. „Dal nám dva miliony korun na obnovu školy a školky v Doníně, protože státní pomoc a pojistky na to nestačily, za to jsme byli vděční,“ řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který byl v té době starostou Hrádku nad Nisou. Osobně se ale s miliardářem nikdy nepotkal, přestože je ve funkci hejtmana už třetí volební období. „Myslím, že jeho smrt bude mít na Česko podobný dopad jako výsledek parlamentních voleb. Jeho impérium (PPF) ovlivňuje celou řadu odvětví. Bude podle mě důležité, aby to fungovalo pokud možno bez nějakých kolísání dál, zvláště v této ekonomické situaci,“ dodal hejtman.

Nejbohatší Čech Kellner zemřel v sobotu při nehodě vrtulníku v aljašských horách. Podle informací The New York Times se vrtulník se šesti lidmi na palubě, z nichž přežil jediný pasažér, zřítil v blízkosti ledovce Knik. Předpokládá se, že se skupina chtěla v horách věnovat heliskiingu – lyžování nebo snowboardingu s výsadkem z vrtulníku.

Reklama

Doporučované