Hlavní obsah

Chodíme tu jak blbci kolem dokola. 90 tisíc lidí denně nadává na uzavírku u pražského metra

Denně tu projdou desetitisíce lidí - teď ne, kvůli uzavírce podchodu.

 

Reklama

Vrchní terasa nad podchodem u stanice metra Budějovická je dlouhodobě ve špatném stavu. Teď je její oprava předmětem sporu mezi magistrátem a obchodním centrem DBK, do jehož budovy zasahuje část konstrukce terasy.

Článek

19. ledna uzavřel Magistrát hlavního města Prahy terasu, o jejímž špatném stavu se vědělo 10 let. Šokoval tím především starostu městské části Praha 4 Petra Štěpánka. „Já jsem se to dozvěděl ve vlaku z Prahy do České Třebové ve čtvrtek večer poté, co jsem se na WiFi podíval na zprávy,“ říká Štěpánek. Nelíbí se mu, že omezení komplikuje život 90 tisícům lidí, kteří místem denně projdou.

Podle magistrátu nešlo situaci řešit jiným způsobem. Zahájení oprav terasy prý blokovaly nereálné požadavky obchodního centra DBK, do jehož budovy nosníky konstrukce částečně zasahují. „Například podle jejich požadavků jsme nesměli vůbec uzavřít tento prostor a oni si představovali, že oprava bude probíhat při běžném provozu – což je naprosto nemožné,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

DBK má na věc jiný pohled. Technický ředitel centra Petr Zajíček tvrdí, že DBK dalo opravám zelenou, ačkoliv z magistrátu nedostalo vyrozumění, které požadavky je možné splnit a které ne. „I když projektant po jistou dobu reagoval a spolupracoval, tak teď už bych řekl, že tak dva roky v podstatě nějaké vážnější jednání neproběhlo,“ oponuje Zajíček.

Omezení v podchodu mělo původně trvat do konce dubna, ani dva týdny po uzavření ale nebyly opravy zahájeny. Tento stav je nepříjemný především pro starší a nemocné lidi, kteří se potřebují z MHD dostat na nedalekou polikliniku. Kvůli uzavření vestibulu totiž v místě chybí také bezbariérový přístup.

Reklama

Související témata:
Petr Štěpánek

Doporučované

Hlavní zprávy