Hlavní obsah

Chodov připravuje referendum o výstavbě obchodního centra

Foto: Seznam Zprávy

Karlovarský kraj.

Reklama

Město Chodov na Sokolovsku připravuje vyhlášení místního referenda o záměru výstavby obchodního centra na zelené louce.

Článek

Podle starosty města Patrika Pizingera jde totiž asi o největší zábor zelené plochy v centru města za posledních 20 let. Pizinger to oznámil na svém facebookovém profilu.

„Na příští úterý jsem svolal mimořádné zastupitelstvo, na kterém kolegy požádám o vypsání místního referenda,“ uvedl Pizinger. Lidé by podle něj měli rozhodnout o záměru výstavby obchodního centra na prázdném pozemku mezi ulicemi Dvořákova, U Porcelánky a Čs. odbojářů. Investoři město oslovili už v roce 2017, ale tehdy město záměr odmítlo. Nyní je ale na stole znovu.

„V dnešní době, kdy se řeší každý strom a každá další betonová plocha zvyšuje teplotu ve městech, je to něco, co musíme brát vážně. Zasahujeme do urbanistické tváře našeho města - vedle hlavní silnice vyroste případně zcela nová obchodní plocha, která se stane součástí Chodova, a budeme ji vídat další desítky let. Není to rozhodnutí, které se za dva roky dá změnit,“ vysvětluje Pizinger.

Dalším důvodem pro referendum je podle starosty to, že výstava nebyla součástí předvolební debaty a nikdo z občanů se tak k tomu nemohl vyjádřit, na rozdíl například od výstavby nové knihovny nebo přestavby školy v Dukelské ulici.

Pokud návrh na vyhlášení referenda schválí zastupitelstvo, a to je vzhledem k jasné převaze zastupitelů za Místní pravděpodobné, mohlo by se místní referendum, v Chodově první, konat společně s krajskými volbami v říjnu letošního roku.

Reklama

Doporučované