Hlavní obsah

Choleru má v Jemenu už milion lidí, humanitární situace se dále zhoršuje

Počet nakažených cholerou v Jemenu je rekordníVideo: AP

 

Reklama

Mezinárodní výbor Červeného kříže dnes oznámil, že počet lidí nakažených v Jemenu cholerou dosáhl jednoho milionu. Onemocnění se začalo šířit letos v dubnu a podlehlo mu přes 2000 lidí.

Článek

Na podzim začala epidemie ustupovat a organizace Lékaři bez hranic zavírala svá pracoviště určená k ošetření nemocných. Začátkem ledna Světová zdravotnická organizace upozornila, že hrozí, že nakažených začne znovu přibývat.

Podle nejnovější statistiky je třetina obětí cholery v dětském věku. Celkový počet osob, které cholera zabila, se vyšplhal na 2219.

Jemen je jedna z nejchudších zemí světa a od roku 2014 je dějištěm bojů mezi menšinovými šíity a vládou. Zemřelo při nich podle OSN na 10 tisíc lidí.

Onemocnění se šíří kontaminovanou vodou a projevuje se akutními průjmy a dehydratací. Při včasném podání léků jej lze vyléčit, v opačném případě může usmrtit do několika hodin. Jemenský zdravotní systém je v troskách, zdravotníci nedostali po mnoho měsíců mzdy.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes vydala zprávu o dostupnosti potravin na světě. Konstatovala v ní, že situace se rychle zhoršuje v oblastech konfliktů, tedy na Blízkém východě a v severní Africe. Nejpostiženější jsou podle FAO Sýrie, Jemen, Irák, Libye a Súdán. Podvýživou tam trpí v průměru více než čtvrtina populace.

Reklama

Doporučované