Hlavní obsah

Chomutov chce získat dotaci na projekt přeměny centra města, zahrnuje i lázně

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Chomutov se uchází o dotaci z Fondu spravedlivé transformace určeného pro uhelné regiony s projektem revitalizace centrálního území města za účelem vytvoření nové čtvrti.

Článek

Území zahrnuje plochu parku, objektu bývalých lázní a atletického stadionu, sportovní haly, divadla, parkovacích ploch. Náklady se předběžně odhadují na 1,3 miliardy korun.

Radnice podala předběžnou studii proveditelnosti pro strategický projekt s pracovním názvem Central park Chomutov. Plocha, které se přeměna týká, je velká zhruba 15 hektarů. „Cílem je komplexní revitalizace a rozšíření zelených ploch, konverze bývalých městských lázní na moderní multifunkční objekt neformálního vzdělávání s centrem městské energetiky, rozšíření městské sportovní haly dle principů energeticky pasivních budov a výstavba městského bytového domu jako první energeticky aktivní budovy ve městě,“ popsal náměstek primátora David Dinda (Nový Sever).

Pro objekt bývalých lázní vznikla už architektonická studie. „Obnovu nelze řešit izolovaně, ale naopak v kontextu širšího území podle jasné urbanistické koncepce,“ uvedl náměstek. Studie navrhuje původní objekt ponechat a díky němu navrátit život do centra města.

Uvnitř objektu by podle návrhu architektonického studia Vrtiška-Žák vznikly sportovní sály například pro taneční školu, tělocvična nebo wellness centrum. Z hlavní bazénové plochy architekti navrhují vytvořit koncertní sál pro 300 návštěvníků a prostor pro městskou knihovnu. Zachovaly by se bazénové prvky, jako například skokanské můstky. Návrh představený veřejnosti loni na podzim počítá s neziskovou i komerční částí. V objektu by byly také plochy k pronájmu, své místo by zde našla restaurace nebo kavárna.

Městské lázně s padesátimetrovým bazénem přestaly veřejnosti sloužit v roce 2012. Od té doby se objevila řada nápadů, jak obří stavbu využít. Jedním z návrhů byla i demolice. Podle statického posudku je masivní železobetonová konstrukce ve velice dobrém stavu, což bylo jedním z faktorů pro rozhodnutí o zachování lázní.

Reklama

Doporučované