Hlavní obsah

Chorvatsko změnilo podmínky. Testy lze podstoupit ale i po vstupu do země

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Několik dnů mohli Češi chorvatské hranice přejíždět jen s občankou nebo pasem. To se však opět změní – vedle dokladů je nutné prokázat se jedním z dokumentů ke koronaviru. Testy je možné podstoupit až v cílové destinaci.

Článek

Chorvatsko opět změnilo podmínky pro vstup Čechů do země. Zpřísnění bylo nejprve oznámeno s avizovanou platností od čtvrtka, český ministr zahraničí Jakub Kulhánek ale později uvedl, že dnes ještě na chorvatské hranici kontroly nebudou.

Ty se ale obnoví posléze a lidé se budou muset prokazovat alespoň jedním z dokumentů ke koronaviru. „Ode dneška je nutné, aby se cestující prokazovali covid pasy. Ti, kteří covid pas nemají, musí se prokázat dokladem o očkování nejméně 22 dní po první dávce, antigenním testem ne starším než 48 hodin, PCR testem ne starším než 72 hodin nebo potvrzením o prodělání covidu v posledních 180 dnech,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel Chorvatského turistického sdružení Dubravko Miholić.

Test nepotřebují děti do 12 let v případě, že cestují se svým zákonným zástupcem.

„Ale i ti, kteří tyto dokumenty nemají, jsou stále v Chorvatsku vítáni a mohou do země vstoupit. Musí se však nechat zapsat do databáze a cestovat přímo do své prázdninové destinace, kde podstoupí testy. Může to být Split, Pula či jakékoli jiné místo v Chorvatsku. Poté, co absolvují PCR nebo antigenní test s negativním výsledkem, odešlou mail policii na hraničním přechodu, který zvolili a budou z databáze odstraněni,“ dodává Miholić.

Ode dneška vstoupil v platnost takzvaný evropský covidový pas, který má usnadnit cestování v unijních zemích. Lidé se jím budou prokazovat, že jsou očkovaní nebo mají negativní test na koronavirus. Povinně ho musí akceptovat všechny státy sedmadvacítky, budou však moci stanovit pro jejich majitele omezení například v podobě karantény v případě, že počet nakažených začne opět stoupat.

Reklama

Související témata:

Doporučované