Hlavní obsah

Chorvati z Eura udělali show. Slepička u nich hrál, ví, proč jsou tak dobří

Miroslav Slepička poznal chorvatský fotbal na vlastní kůži. Proč jsou Chorvati tak dobří? Pusťte si video.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Předehrou pro epochální bitvu Francouzů se Švýcary bylo v pondělí na Euru utkání Chorvatska se Španělskem. Od Chorvatů se možná tolik nečekalo, ale dokázali stáhnout dvoubrankovou ztrátu a dostat zápas do prodloužení.

Článek

Favorizovaní Španělé nakonec zvítězili 5:3, každopádně se na zápas, který se hrál na kodaňském Parken Stadionu, bude ještě dlouho vzpomínat.

Samozřejmě i v samotném Chorvatsku. Jeho reprezentanti přijeli na Euro coby úřadující vicemistři světa. V základní skupině úplně nezářili, s Čechy například uhráli remízu, ale v osmifinále byli Španělům velmi nepříjemným soupeřem. Tím spíš, že jim už ve 20. minutě daroval soupeř laciný gól, když Pedriho malá domů skončila ke španělskému úžasu v síti gólmana Simona. Ten totiž skákavý míč nebyl schopen při rozehrávce zpracovat a zastavit.

Ale zpět k Chorvatům. Kde se v národě čítajícím 4 miliony lidí bere tolik sportovních talentů? Chorvati jsou velmi úspěšní prakticky v každém míčovém sportu, medaile sbírají i v basketbalu, házené, vodním pólu…

Tipovací soutěž o auto a dresy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Speciální fanzóna. Soutěž o skvělé ceny. Tipujte ZDE výsledky zápasů Eura 2021.

  • Získejte zadarmo dres národního týmu.
  • Můžete na týden vyhrát nový Hyundai Tucson.
  • A navíc: všechny díly série Jedeme na Euro.

„V Chorvatsku je společnost nastavená tak, že být úspěšným sportovcem je pro ně skoro nejvíc,“ zamýšlí se Miroslav Slepička, někdejší fotbalista pražské Sparty, který dva a půl roku ve své kariéře strávil v Dinamu Záhřeb, což je v posledních letech jasně nejúspěšnější chorvatský klub.

Takže se v jeho řadách potkal i s řadou chorvatských reprezentantů. Z jeho kamarádů jsou ještě teď na Euru Badelj nebo Vrsaljko. „A Kramaričovi jsem nahrával na jeho první ligový gól,“ usmívá se Slepička.

Proč je na mezinárodním přestupním trhu větší zájem o Chorvaty než o české fotbalisty? Jaké priority mají v hlavách chorvatští talentovaní hráči? Jak se liší atmosféra před derby „S“ a před zápasem rivalů Dinamo Záhřeb a Hajduk Split?

To všechno zjistíte ve videu, které si můžete pustit pod titulkem tohoto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované