Hlavní obsah

Chorvatské volby skončily, vítězem je zřejmě vládní HDZ

Foto: Profimedia.cz

V Chorvatsku proběhly parlamentní volby.

Reklama

Hlasování v dnešních parlamentních volbách v Chorvatsku skončilo. Podle průzkumu tamní státní televize zvítězilo vládní Chorvatské demokratické společenství (HDZ), které by mělo získat 61 z celkových 151 křesel.

Článek

Opoziční Sociálnědemokratické straně (SDP) a jejím menším spojencům by mělo připadnout 44 křesel, napsala agentura Reuters. Na třetím místě podle průzkumu skončilo euroskeptické Vlastenecké hnutí (DP), které by v parlamentu mělo získat 16 zástupců.

Mnoho analytiků se podle Reuters domnívá, že koalici budou nakonec muset sestavovat obě nejsilnější strany, protože vytvořit stabilní vládu s menšími partnery jako DP by bylo obtížné. Vůdci obou velkých stran ale doposud možnost velké koalice odmítali.

Předčasné volby v Chorvatsku vyvolal premiér Andrej Plenković, když v květnu parlamentu navrhl jeho rozpuštění. Argumentoval nutností čerstvého vládního mandátu pro oživení ekonomiky postižené důsledky koronaviru.

Chorvatsko mělo dosud mírný průběh epidemie covidu-19 – nakazilo se tam jen něco přes 3000 lidí a zemřelo 113. V minulých čtrnácti dnech ale země zaznamenala denní nárůst nových případů, teď přibývá každý den zhruba 80 nakažených.

Reklama

Doporučované