Hlavní obsah

Chorvatsko – dovolenkový ráj výhradně Čechů? Omyl. Léto zde tráví nejvíce Italové

Letní ráno: S Tomislavem Vojnovičem z Dalmacijatour o dovolené na Jadranu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Chorvatsko stále zůstává nejoblíbenější dovolenkovou destinací. Ročně tam zamíří až jeden milion Čechů. Pobřeží Jadranského moře je téměř 2 tisíce kilometrů dlouhé, a tak si každý přijde na své.

Článek

I když to vypadá, že pláže v Chorvatsku obývají především Češi, není to pravda. Jsme až na čtvrtém místě. Nejvíce je zde italských turistů. „Je to zvláštní, když mají tři moře a my v Chorvatsku jenom jedno, ale je to tak,“ směje se Tomislav Vojnovič z Dalmacijatour. „I Italové vědí, kde je to nejlepší.“

Chorvatsko není jen Makarska

Čeští turisté podle něj preferují makarskou riviéru – pás dalmatského pobřeží dlouhý asi 60 kilometrů s oblázkovými plážemi, který tvoří jen asi 15 procent celého chorvatského pobřeží. „Přitom jinde v Chorvatsku máme i přírodní písečné pláže nebo s přírodními léčebnými bahny. Spousty zajímavých míst jsou také ve vnitrozemí,“ podotýká Vojnovič.

Paštiky v batůžku jsou minulostí

Stále více Čechů už podle jeho poznatků dává přednost komfortnějšímu ubytování, než jsou stany a vlastní strava. Když už někdo má rád dovolenou v kempu, tak ji ale poslední roky tráví spíše v mobilní domech. Co se stravy týče, tak už i v Chorvatsku vyhledávají Češi stravování all inclusive, aby si alespoň na týden odpočinuli od vaření a ochutnali místní jídla. Větší touha je také po ubytování s bazénem.

Dovolená v Chorvatsku na poslední chvíli

Ubytovací kapacity jsou často plné a podle zmiňovaného experta na Chorvatsko se v tuto chvíli nevyplatí vyrazit naslepo, zvlášť pokud cestujete s dětmi. „Raději vše promyslete a zajistěte ještě před cestou. Sice už není takový výběr, ale šance na ubytování podle vašich představ ještě je,“ říká Tomislav Vojnovič.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované