Hlavní obsah

Chorvatsko hlásí rekordní nárůst nakažených. Zavede roušky v obchodech

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Chorvatsko v sobotu oznámilo vůbec nejvyšší denní nárůst nových případů nákazy koronavirem. Kvůli znatelnému zhoršení epidemické situace v zemi se od pondělí budou muset povinně nosit roušky v obchodech.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Chorvatsko zaznamenalo rekord v počtu nakažených

Chorvatsko dnes oznámilo svůj dosud nejvyšší denní přírůstek potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Za uplynulých 24 hodin jich podle krizového štábu přibylo 140 a v současné chvíli je v zemi nemocných 1088 lidí. V Chorvatsku se epidemická situace v poslední době znatelně zhoršila, a úřady se proto rozhodly opětovně zpřísnit některá preventivní opatření.

Rekordní počet nakažených během 24 hodin, a to 116, hlásily úřady už v pátek. Zároveň uvedly, že zemřeli další dva pacienti s nemocí covid-19, kterou způsobuje koronavirus. Jedno úmrtí oznámily i dnes. Od prvního případu nákazy z 25. února je ve čtyřmilionové zemi celkem registrováno 3672 infikovaných. Z nich 118 zemřelo a 2466 se dosud uzdravilo.

Kvůli nepříznivému vývoji epidemické situace dnes krizový štáb potvrdil návrat k některým preventivním omezujícím opatřením, o nichž se veřejnost dozvěděla už v pátek. Od pondělí budou povinné roušky v obchodech - jak pro zaměstnance, tak pro zákazníky. Roušky budou nutné i pro obsluhující personál v pohostinských zařízeních. V prostředcích hromadné dopravy jsou roušky nezbytné už několik týdnů.

Do země budou smět nově i občané USA

Spojené státy na listině mimounijních států, jejichž obyvatelé mohou od 1. července cestovat do EU, chybí. Chorvatsko se však rozhodlo hranice otevřít každému, kdo pro cestu bude mít relevantní důvod, včetně Američanů. Informoval o tom web Forbes.

„Stačit by měl doklad o zaplaceném ubytování,“ uvedl Mark Thomas z The Dubrovnik Times. „Americké turisty již v Chorvatsku vidíme, v Dubrovníku jich ale není tolik, protože (letecká společnost) American Airlines přerušila lety na celé léto. Američané si budou muset zaplatit ubytování dříve, než do země vstoupí. Nepotřebují nic jiného než doklad o zaplacení.“

Kontroly hranic jsou výhradně pravomocí členských států, a pokud by některá unijní země s doporučeními Evropské komise nesouhlasila, postupovat na vlastní pěst může. Chorvatsko navíc není součástí schengenského prostoru bez kontrol na vnitřních hranicích, přestože podle prohlášení Evropské komise z loňského prosince všechny požadavky pro vstup do schengenského prostoru splnilo.

V Chorvatsku se navíc po uvolnění předchozích preventivních restrikcí výrazně zhoršila epidemická situace. Krizový štáb v pátek oznámil 116 nových potvrzených případů nákazy za jeden den a dvě další úmrtí spojená s koronavirem.

Od 25. února, kdy byl v zemi s přibližně čtyřmi miliony obyvatel zaznamenán první případ nákazy, úřady nyní celkem evidují 3532 infikovaných osob. Z nich 117 zemřelo a 2377 se dosud uzdravilo.

V Benátkách slavnostně otestovali protipovodňové bariéry

V laguně kolem Benátek dnes z moře vyplulo 78 obrovských žlutých zábran, které mají toto historické italské město s řadou památek ochránit před záplavami způsobenými vysokým přílivem. Šlo o slavnostní test systému, který se začal budovat před 17 lety, ale kvůli sporům s ekology či korupčním aférám se výstavba protáhla.

Systém bariér má Benátky ochránit až před přílivovými záplavami, které město sužují každoročně od podzimu do jara. Loni v listopadu přitom Benátky zasáhly rekordní záplavy, kdy voda při přílivu dosáhla až 1,87 metru. To bylo nejvíce od nejhorších záplav z roku 1966, kdy místní úřady naměřily 194 centimetrů. Zábrany jsou koncipovány proti přílivu vysokému až tři metry.

Benátky tradičně nejsou sužovány pouze povodněmi, ale také masovým turismem. Návštěvníci Benátek si od roku 2022 budou muset navíc svůj pobyt v oblíbeném městě na laguně rezervovat – dostane se do něj jen omezený počet turistů. Starosta Luigi Brugnaro upřesnil, že „nikomu nebude bráněno do města vstoupit, ale pro ty, co se neohlásí předem, to bude komplikovanější“.

Ve všední dny se za vstup bude platit šest eur (153 Kč), v rušnější dny osm nebo deset eur (245 Kč nebo 255 Kč). Úřady počítají s výjimkami – například pro ty, kteří v regionu bydlí. Pro letošek bylo stanoveno jednotné vstupné tři eura (77 Kč), turisté se prozatím předem hlásit nemusí.

Turisty na Mallorce čekají termokamery a dezinfekce

Hotel Riu Concordia, který sídlí na španělském ostrově Mallorca, se znovu otevírá pro téměř 11 000 německých turistů. Ti tam míří v rámci pilotního programu, který si klade za cíl otestovat nově zavedená preventivní opatření proti koronaviru. Informoval o tom web CNN.

Ve vstupní hale skenuje hosty termokamera. Pokud je vše v pořádku, rozsvítí se zelené světlo a host může vstoupit. Pokud má však zvýšenou teplotu, recepce obdrží diskrétní signál. Snídaně doprovází tradiční švédské stoly, hosté si ale musí nejprve dezinfikovat ruce. Je také nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy a následovat červené šipky, aby se s nikým nedostali do užšího kontaktu.

„Svět nás bude vnímat jako příklad. Pozitivní příklad,“ řekl ředitel hotelu Sergio Navarro pro CNN. „Cítíme se velmi stateční. Chceme ukázat světu náš produkt. A lidé jsou zatím fantastičtí, hosté reagují výborně,“ dodal.

Hotel si rezervovala německá společnost TUI Group, která je největším pořadatelem zájezdů na světě. „První lety z Německa na Mallorku byly vyprodány do 36 hodin,“ uvedla společnost TUI ve svém prohlášení.

Johnson: Anglie by měla být ohledně nošení roušek přísnější

V Anglii by měla platit přísnější pravidla ohledně nošení roušek ve vnitřních prostorách, kde hrozí riziko nákazy, například v obchodech. Řekl to podle agentury Reuters britský premiér Boris Johnson. Roušky v obchodech dosud nejsou v Anglii - na rozdíl od Skotska - povinné, ale pouze doporučené.

„Myslím, že bychom měli být přísnější a trvat na tom, aby lidé nosili roušky ve vnitřních prostorách, kde se setkávají s lidmi, které běžně nepotkávají,“ řekl Johnson. „Proto jsou roušky povinné ve veřejné dopravě a my nyní hledáme způsob, jak zajistit, aby lidé dodržovali pravidla v obchodech, kde existuje riziko nákazy,“ dodal.

Velká Británie v pátek naopak uvolnila cestovní omezení přijatá v boji proti koronaviru pro cestující z Česka a desítek dalších zemí. V Anglii, Walesu a Severním Irsku podle BBC nově nemusejí s povinnou karanténou počítat lidé přicházející z 59 zemí včetně Austrálie, Francie, Itálie, Německa, Polska, Španělska nebo Turecka. Skotsko bude pro cestující např. ze Španělska karanténu vyžadovat i nadále.

Izrael kvůli novým případům nákazy koronavirem uzavřel části měst

V Izraeli jsou kvůli dalším případům nákazy koronavirem ode dneška uzavřeny části pěti měst, mezi nimiž je i Jeruzalém. Rozhodla o tom vláda. Jeruzalémský starosta Moše Lion vládní rozhodnutí podle médií kritizoval, protože podle něj povede k masové nákaze. Sedmidenní uzávěra má skončit příští pátek ráno.

Omezení se týká koronavirem nejvíce zasažených částí Jeruzaléma a dále měst Lod, Ramla, Kirjat Malachi a Bejt Šemeš. V Lodu byly už nyní uzavřeny tři čtvrtě a dnes tam měla uzávěra skončit, vláda ji ale prodloužila do středy.

Uzávěra omezuje vstup a výjezd z vyznačených oblastí a také dopravu a provoz obchodů uvnitř. Lidé budou moci jen vyjít za nákupem, k lékaři nebo na pohřeb nejbližšího příbuzného. Z uzavřené oblasti budou smět vyjíždět pouze lékaři, vojáci a policisté.

Premiér Benjamin Netanjahu je stále častěji kritizován za nezvládnutí druhé vlny. Ve čtvrtek sice ohlásil další ekonomickou pomoc těm, koho důsledky epidemie zasáhly, průzkumy nicméně ukazují, že kritiků přibývá.

Reklama

Doporučované