Hlavní obsah

Chorvatsko navzdory EU vítá Američany, Řecko zruší tradiční festivaly

Foto: Profimedia.cz

Nejlepším ostrovem Evropy zvolili čtenáři časopisu Travel+Leisure řecký Paros.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Dobrodošli už i Američané

Chorvatsko si je vědomo, co pro ně představují turisté, a kvůli koronaviru o ně přijít nehodlá. A to ani navzdory platným doporučením Evropské unie. Podle nedávného prohlášení amerického velvyslanectví v Záhřebu Chorvatsko nově umožňuje vstoupit do země i občanům USA z obchodních, turistických a naléhavých osobních důvodů. Ke vstupu do země tak Američanům, jakožto příslušníkům třetí strany, bude stačit potvrzení o rezervaci ubytování.

EU k 30. červnu zveřejnila seznam 15 zemí světa, které jsou považovány za epidemiologicky bezpečné. Spojené státy na tomto seznamu dle očekávání nebyly. Američané nebudou muset po příjezdu do země absolvovat ani povinnou karanténu.

Aktuální koronavirová situace

Přes víkend se sice snížil denní přírůstek potvrzených případů, došlo ale také ke snížení počtu provedených testů. Jutarnji list upozornil, že Chorvatsko minulý týden patřilo mezi šest zemí EU s nejvyšším růstem infikovaných.

Nejvíc nakažených má vnitrozemský region Záhřebu a Osijeku a pak přímořská oblast Splitu. Co do počtu do nynějška nakažených osob, 671, je na druhém místě přímořská Splitsko-dalmatská župa.Třetí nejpostiženější oblastí je Osijecko-baranjská župa na vnitrozemském severovýchodě země.

Chorvatsko vydalo aktualizované koronavirové opatření - v současné době je v obchodech a veřejné dopravě povinné nosit roušky.

Ani nahnutá epidemiologická situace ale nezabraňuje přílivu turistů. Podle statistik systému eVisitor poprvé v letošním roce pobývalo v chorvatských destinacích více než 500 000 turistů, z nichž asi 430 000 byli zahraniční turisté. V současné době přichází většina zahraničních turistů z Německa, Slovinska, České republiky, Polska, Rakouska, Slovenska a Maďarska, uvádí tisková zpráva Chorvatského turistického sdružení.

Foto: Profimedia.cz

Koronavirová situace se v Chorvatsku zhoršuje, turistů ale přibývá. Snímek je z města Rovinj.

Během prvních deseti prázdninových dnů Chorvatsko eviduje téměř 600 tisíc příjezdů a 4,4 milionu přenocování. Z toho čeští turisté realizovali téměř 80 tisíc příjezdů a 547 tisíc přenocování.

Situace na cestách

Oproti včerejšímu silnému větru dnes Chorvatsko hlásí počasí příznivé pro řízení. Dopravní zácpy se očekávají na úsecích s omezenými rychlostmi, na přístupových silnicích k hraničním přechodům, trajektovým přístavům a podél pobřeží Jaderského moře na přístupových cestách k hlavním turistickým cílům. Podrobnější informace o dopravní situaci najdete zde.

Nejlepší ostrov Evropy a zrušené festivaly

Podle čtenářů předního amerického cestovního časopisu Travel + Leisure (T+L), kteří se zúčastnili hlasování v anketě o Nejlepší evropský ostrov pro rok 2020, si cenu zaslouží řecký Paros. Řecko mělo v anketě silné zastoupení v podobě sedmi kandidátů.

Na druhém místě skončil Milos, šesté místo získala Kréta a Rhodos obsadil desáté místo. Jedenáctá příčka pak patří Santorini, Korfu 18. a Mykonosu 20. Čtenáři hodnotili ostrovy na základě svých zkušeností, nabízených aktivit, památek, přírody, pláží, jídla, přívětivosti a celkového dojmu.

Varování na cesty

České Ministerstvo zahraničních věcí upozorňuje, že s platností od úterního rána musí všichni cestující přijíždějící do Řecka přes pozemní hranici s Bulharskem předložit při vstupu na řecké území nejen QR kód, který obdrží na základě PLF formuláře vyplněného 24 hodin před překročením hranice, ale i negativní molekulární PCR test na covid-19, který není starší 72 hodin.

Pozemní hranice s ostatními sousedními státy - Tureckem, Albánií a Severní Makedonií - zůstávají pro turisty i nadále uzavřeny. Více zde.

Výběr nabízených aktivit se v Řecku ale nejspíš značně zúží. Odborný výbor řeckého ministerstva zdravotnictví pro řešení covid-19 v pondělí doporučil, aby vláda zakázala tradiční akce v celé zemi až do konce července. Návštěvníci Řecka se tak zřejmě nedočkají ani trhů, festivalů a dalších venkovních akcí, kde dochází ke shromažďování lidí. Mimo jiné se na hraničních přechodech zintenzivní náhodné testování, zejména pak na přechodu Promachonas. Úřady si také posvítí na pravost negativních PCR testů, za jejich falšování budou padat pokuty.

Jak roušku nesundávat

Pro ty, kteří se nechystají strávit dovolenou na jihu Evropy, vězte, že na rozšíření nařízení nošení roušek došlo i jinde. Britská vláda oznámila, že od 24. července bude nošení roušek povinné také v obchodech a supermarketech. Dodržování bude hlídat a případně vynucovat policie, nikoli zaměstnanci obchodů. Za nakupování s obnaženým obličejem hrozí pokuta až 100 liber, v případě zaplacení do 14 dnů pak poloviční. Stejně jako v případě nošení roušek v prostředcích veřejné dopravy v rouškách nemusí nakupovat děti mladší 11 let a lidé s určitým postižením.

Že je Británie v nošení roušek z pohledu jiných evropských zemí nezkušená, svědčí i demonstrace premiéra Borise Johnsona. Média jeho sáhnutí dlaní po přední straně použité roušky označují za návod, jak rozhodně roušku nesundávat.

Reklama

Související témata:

Doporučované