Hlavní obsah

Zásadní překážka při cestě do Chorvatska padla, oznámil ministr

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Čechům bude ke vstupu do Chorvatska stačit, aby měli 22 dní po očkování první dávkou, a budou moci oblíbenou turistickou destinaci navštívit bez testu. Oznámil to ministr zahraničí Jakub Kulhánek po jednání v Záhřebu.

Článek

Nejoblíbenější destinací Čechů je dlouhodobě Chorvatsko, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Chorvatsko je v současné době turistům otevřeno.

Překročení hranic

Do Chorvatska je možné jet s negativním PCR nebo antigenním testem, který není starší 48 hodin. Antigenní test musí být z laboratoře nebo profesionálního odběrového místa. Musí tam být napsané, o jakého výrobce testu se jedná, a musí být na seznamu schválených testů Evropskou unií.

Dále platí, že do Chorvatska může ten, kdo je 14 dní očkovaný (po druhé dávce), nebo osoby, které prodělaly koronavirus v posledních 180 dnech. Výjimku z testování mají děti do 12 let. Češi, kteří jedou individuální dopravou zpět do Česka, nepotřebují test pro opuštění země, vyplní ale příjezdový formulář a poté, co se vrátí do Česka, by měli absolvovat do 5 dnů PCR test.

A důležité zpráva dnes přišla ze Záhřebu po jednání ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) s členy chorvatské vlády. Oznámili, že Čechům už brzy bude stačit jedna dávka vakcíny k návštěvě země.

„Na základě našeho jednání českým turistům bude umožněn bezproblémový vstup do Chorvatska 22 dní od očkování první dávky vakcíny. Je plánováno, aby uvedené opatření vstoupilo v platnost během následujícího týdne,“ řekl na tiskové konferenci v Záhřebu chorvatský ministr zahraničí Gordan Grlić-Radman.

Tuto novinku potvrdil i český ministr zahraničí Jakub Kulhánek. „Čeští občané, kteří budou 22 dní po obdržení první dávky vakcíny, budou moci volně cestovat do Chorvatska, aniž by museli podstupovat test,“ oznámil snadnější cestování do Chorvatska Kulhánek v Záhřebu.

Restaurace

V Chorvatsku jsou už otevřené i vnitřní prostory restaurací. Návštěvník musí mít roušku nebo respirátor, pokud samozřejmě nejí nebo nepije. Pro vstup do restaurace nebo na zahrádku není třeba s sebou nosit potvrzení o testu.

Hotely

Hotely nepožadují po příjezdu předložit negativní PCR nebo antigenní test, ani doklad o očkování. Tato potvrzení se dokládají už na hranicích při vstupu do země, a hoteliéři tedy znovu doklady od turistů nepožadují. V Chorvatsku také není očkování proti covidu povinné, přesto se velké množství lidí, kteří pracují v cestovním ruchu, nechalo naočkovat.

Pláže

Na plážích neplatí žádná tvrdá opatření, není tedy třeba mít nasazenou roušku nebo respirátor. Dodržují se ale rozestupy 1,5 metru.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) dnes zahájil dvoudenní návštěvu Chorvatska. Potkal se mimo jiné se svým protějškem Gordanem Grlić-Radmanem, místopředsedou chorvatské vlády a ministrem vnitra Davorem Božinovićem a ministryní cestovního ruchu a sportu Nikolinou Brnjac.

Reportér Seznam Zpráv je s ministrem přímo na místě a bude během víkendu informovat o této zahraniční cestě.

Hlavním bodem jednání jsou přípravy na nadcházející turistickou sezónu, zejména pak vyjasnění konkrétních podmínek pro vstup českých občanů do Chorvatska v příštích měsících.

Ministr Kulhánek v rámci své cesty do oblíbené dovolenkové destinace českých občanů navštíví konzulární jednatelství v Rijece a potká se i s českými krajany. Na programu je také jednání s představiteli Chorvatského turistického společenství.

Reklama

Doporučované