Hlavní obsah

Chorvatsko zlomilo v prodloužení Anglii a na fotbalovém mistrovství slaví historický úspěch

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Chorvatsko porazilo v prodloužení Anglii 2:1 a v neděli si s Francií zahraje finále fotbalového mistrovství světa.

Článek

Anglie vstoupila do semifinálového zápasu na moskevském stadionu Lužniki fantasticky. Po faulu Luky Modriče se k trestnému kopu postavil v páté minutě záložník Kieran Trippier a krásnou střelou přes zeď překonal chorvatského brankáře Danijela Subašiče.

Úvodní gól uklidnil hráče Albionu, Chorvaty ale k výrazné ofenzivě nevyburcoval. Do poločasu se hra obešla bez výrazných šancí. Za zmínku stojí střela chorvatského záložníka Rebiče, se kterou si ale poradil gólman Anglie Jordan Pickford. Ve 36. minutě se pak odhodlal zpoza vápna vystřelit Jesse Lingard. Minul ale těsně pravou tyč.

V druhém poločase začínali přebírat postupně iniciativu hráči reprezentace z Balkánského poloostrova. Tlak vyvrcholil v 68. minutě, kdy po centru Šime Vrsaljka předběhl Ivan Perišič obránce Walkera a nártem kopačky uklidil míč do Pickfordovy branky.

O čtyři minuty později mohl Perišič skórovat podruhé. Po individuální akci ale zamířil pouze do pravé tyče. Následně se ke střele dostal Ante Rebič, zamířil ale pouze do středu branky. Poslední zajímavou akci ukázal Mandžukič v 82. minutě, střela ale mířila opět přesně do Pickfordových rukavic.

Do konce základní hrací doby už se skóre nezměnilo, a tak se zápas posunul do prodloužení a vidina penaltového rozstřelu byla opět blízko. Ten oba týmy ze šampionátu dobře znají. Anglie v osmifinále zlomila prokletí pokutových kopů a vyřadila Kolumbii. Chorvatsko na turnaji postoupilo po penaltovém rozstřelu dokonce dvakrát. V osmifinále zdolalo Dánsko a ve čtvrtfinále i domácí Rusko.

První velkou šanci prodloužení měli Angličané. Centr od rohového praporu si našel John Stones a hlavou mířil do levé šibenice. Subašiče ale zastoupil jeden z obránců. Ve 106. minutě se dostal do obrovské šance Mandžukič, který pohotovou střelou zkoušel rozhodnout, Pickford ale kolenem Anglii zachránil.

O tři minuty později už to ale Chorvatům vyšlo. A opět u toho byl Mario Mandžukič. Ten zblízka pálil po hlavičce Perišiče a skóre bylo 2:1 pro Chorvatsko.

Trenér Anglie Gareth Southgate ihned zareagoval na nepříznivý stav a na hřiště poslal útočníka Jamie Vardyho. Šance ale nepřišla. Naopak nebezpeční byli znovu Chorvaté. Po pěkné střele Brozoviče z hranice šestnáctky ukázal další povedený zákrok Pickford.

Další šanci už si žádný z týmů nevypracoval a fotbalisté Chorvatska tak poprvé v historii postoupili do finále fotbalového mistrovství světa. V něm se v neděli utkají s Francií, která v úterý porazila 1:0 Belgii. O třetí místo se v sobotu střetne dvojice poražených, tedy Anglie a Belgie.

Reklama

Doporučované