Hlavní obsah

Chorvatsko zápasí s požáry. Plameny se přibližují ke Splitu

Chorvatsko a Černou Horu sužují požáryVideo: AP

 

Reklama

Podle deníku Jutarnji list mají hasiči oheň pod kontrolou například v chorvatské vesnici Šestanovac. Požár se však rychle šíří ke Splitu.

Článek

Chorvatsko nadále bojuje s rozsáhlými lesními požáry, oheň v noci na dnešek vypukl nedaleko měst Bogomolje na ostrově Hvar a Tugare přibližně 20 kilometrů východně od Splitu. Odtud se šíří směrem na město. Práci hasičům komplikuje silný vítr. V Černé Hoře dnes úřady kvůli požárům, které se rozšířily do blízkosti kempovacích zón a obytných oblastí, evakuovaly nejméně stovku turistů.

Podle chorvatského deníku Jutarnji list se v celé přímořské Dalmácii vyskytují dvě desítky požárů. Velmi kritická situace je zatím v oblasti městečka Srinjine a obcí Gornje a Donje Sitno, kde policie uzavřela místní komunikaci asi 15 kilometrů od Splitu. Z prostoru uvedených obcí je také hlášeno první úmrtí, i když není zatím jisté, zda je spojeno s požárem. Zemřel 65letý muž, ale neví se, zda na infarkt, nebo se udusil kouřem.

Chorvatské pobřeží, které patří k oblíbeným letním destinacím, o prázdninách často sužují lesní požáry. Ty letošní jsou podle agentury AP považovány za jedny z nejhorších. O víkendu podle chorvatské agentury Hina u chorvatského pobřeží hořelo přibližně 350 hektarů lesa.

České Ministerstvo zahraničí dnes upozornilo na požáry české turisty. „Doporučujeme dbát zvýšené opatrnosti hlavně mezi obcí Podstrana a Jesenice a dodržovat pokyny hasičů," konkrétně uvedlo na webu.

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů. Loni do země vyjelo 828 000 Čechů.

Reklama

Související témata:

Doporučované