Hlavní obsah

Chovanec: Babišovi vánoční dárek v podobě odpuštění daně z dividend nedáme

Nesmíme rozmazlovat ty, kteří nechtějí pracovat. Nejsme strana dávek, říká v rozhovoru Milan Chovanec.

 

Reklama

Česko čeká podle místopředsedy sociální demokracie Milana Chovance nejbrutálnější volební kampaň v historii.

Článek

Politické „závody ve zbrojení“ před volbami do Sněmovny začaly. Hlavní soupeři klání, které čeká Česko v říjnu 2017, a dnes koaliční partneři ČSSD a hnutí ANO už přicházejí s prvními nápady, jak nalákat voliče. A jdou na to hlavně přes daně.

Sociální demokraté oprášili vizi progresivní daně, tedy vyššího zdanění lidí s vyššími příjmy. A stejnou logikou by chtěly danit i firmy.

Ministr financí Andrej Babiš zase přišel s myšlenkou zrušení daně z dividend, kterou musí platit fyzické osoby, když od svých firem dostávají zisky.

„Touto cestou určitě nepůjdeme. Daň, která se na dividendy vztahuje, představuje peníze daňových poplatníků, které mají pro danou chvíli ve správě firmy,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který se podílí na přípravě sociálnědemokratického programu. Do něj zařadí také sektorovou nebo bankovní daň.

Rok 2017 bude z politického hlediska klíčový vzhledem k volbám do Poslanecké sněmovny. Co očekáváte od kampaně?

Bude to jedna z nejbrutálnějších kampaní. Čekám, že se to, jak je to v poslední době zvykem, bude zvrhávat v negativno a osočování soupeřů. Navíc se bude prolínat kampaň do Sněmovny a následující boj o prezidentský úřad. Určitě to bude velmi nepříjemná kampaň.

V této chvíli jsou volební preference sociální demokracie pro vás velmi neutěšené. Bude tedy i vaše kampaň o to agresivnější?

Nemyslím, že je třeba mít agresivní kampaň. Je třeba přijít s kampaní, která lidem vysvětlí, co pro ně chceme udělat. Ve volbách podle mě nehraje navíc tak velkou roli, co vláda dokázala, ale lidé volí tu vládu, která jim má co nabídnout do budoucna. Tedy podle toho, co od ní mohou očekávat. Takže musíme lidem ukázat, kam chceme směřovat Českou republiku.

Z mého pohledu je to návrat k levicové politice. Neboli sociální demokracie je tu pro lidi, kteří pracují, pro rodiny s dětmi, pro důchodce. Jsme tu pro ty, kteří v určité fázi potřebují pomoc státu.

Na druhou stranu nemůžeme rozmazlovat některé skupiny, které se nechtějí podílet na výkonu hospodářství. Sociální demokracie zkrátka nemůže být jen stranou dávek.

Mezi témata, která připravujeme, patří také progresivní daň, tedy spravedlivé zdanění pro všechny příjmové skupiny. Nebo bankovní daň. Pro nás není přijatelné, aby se z této země vyváděly stamiliardy ročně, které mohou zajistit potřeby školství nebo zvýšení platů.

O vyvádění kapitálu mluví i ministr financí Andrej Babiš a zabývá se myšlenkou zrušení daně z dividend pro fyzické osoby. Je to cesta, kterou byste byli ochotni jít?

Myslíte, jak si Andrej Babiš rozhodl dát sám sobě vánoční dárek ve výši 4,5 miliardy korun z Agrofertu? Touto cestou určitě nepůjdeme. Nevyplacené dividendy znamenají jediné, jsou odloženou daňovou povinností. Daň, která se na ně vztahuje, představuje peníze daňových poplatníků, které mají pro danou chvíli ve správě firmy. Ve chvíli, kdy si tyto peníze chtějí vyplatit vlastníci firem, tak musí zaplatit daň.

A jak tedy chcete udržet kapitál v Česku?

Rušením daně z dividendy to určitě nebude. Takováto daň funguje v řadě zemí. Slovensko se k ní v této chvíli vrací. My nebudeme dělat experimenty, které se děly možná na východ od nás. Jsme standardní západní demokracií a daň z dividendy k takovému standardu patří. Pro to, aby peníze ze země neodcházely, je zapotřebí stabilní ekonomické a právní prostředí. A tyto atributy Česká republika má.

U progresivní daně máte již představu, v jakých pásmech a sazbách byste se chtěli pohybovat?

V této chvíli to dopočítáváme. Máme ucelený návrh, který chceme představit v lednu po Ústředním volebním výboru. Cíl je, aby se nízkopříjmovým skupinám daně nezvedaly, dokonce spíše klesly. Vysokopříjmovým z logiky progrese mírně stouply. Ale na konečný návrh nám dejte ještě pár týdnů.

Znamená to, že by se zrušila patnáctiprocentní sazba daně?

Nevím, jestli by se zcela rušila. Byla by tam daňová pásma. A mimochodem progresivní daň směřujeme i k dani příjmu právnických osob. Tedy k firemní dani ze zisku. Tedy se vzrůstajícím ziskem by se zvyšovala i daň, kterou firmy platí.

Pro nás je důležitá i sektorová daň. A také bankovní daň. Zde máme dlouhodobý rozpor s ministrem Andrejem Babišem. Ale je to daň, která je standardní v řadě zemí a myslím, že u nás by tato daň byla potřebná. Banky realizují velké zisky a český stát potřebuje velké peníze na důchodovou reformu a navyšování mezd. Ty jsou v Česku dlouhodobě velmi nízké. My se sice chlubíme nízkou nezaměstnaností, ale daní jsou velmi nízké mzdy.

Tato témata nejsou ale pro ČSSD žádnou novinkou, přesto se pohybujete v preferencích okolo 15 procent, zato hnutí ANO vysoko nad třiceti. Proč myslíte, že teď najednou zasáhnou vaše témata voliče více?

My jsme část programových priorit odevzdali na oltář koaličního vládnutí. A je třeba se k nim vrátit. To je případ valorizace důchodů. My jsme dlouho vyjednávali o navýšení důchodů. Nakonec jsme prosadili alespoň jednorázově 300 korun a Andrej Babiš si to okamžitě přivlastnil.

Je třeba ovšem nastavit systém valorizace tak, aby důchodci dopředu věděli, o kolik se jim bude v jednotlivých letech přidávat. A nemuseli s čepicí čekat, až se vláda rozhodne, kolik jim zrovna ten který rok přidá.

Vedle toho je třeba, jak jsem říkal, zaměřit se na navyšování mezd. A to také tím, že se zastaví dovoz zahraničních zaměstnanců. To je možné jen ve chvíli, kdy je domácí rybník tak zvaně vyloven. A k tomu myslím nedošlo. Je třeba zaměstnat české lidi a dát jim slušné platy. A pokud budeme navážet zaměstnance z Běloruska, Ukrajiny, Ruska, jak chtějí čeští podnikatelé, pak to bude znamenat jediné. Snižování mezd, a to je špatně.

Stejně tak se pak musíme postavit Andreji Babišovi u bankovní daně. My jsme prozatím ustoupili, ale ta doba skončila. Tu daň potřebujeme a může to být velmi zajímavý výnos. A ten se nesmí rozpustit v dávkách, ale musí směřovat do školství, podpory trhu práce či reformy důchodů. A na to budou voliči slyšet.

Reklama

Doporučované