Hlavní obsah

Chovanec s Hamáčkem se po prohraných volbách pohádali na Facebooku

Foto: Profimedia.cz

Člen ČSSD Milan Chovanec (uprostřed) a předseda Jan Hamáček (vpravo) se pohádali na Facebooku.

Reklama

Sociální demokracie propadla u voličů v Praze a v řadě dalších měst, v Senátu ztratila 12 křesel.

Článek

Poté, co sociální demokracie propadla v komunálních i senátních volbách, se na veřejnost dostávají vnitřní spory hlavních stranických tváří.

Na sociální síti Facebook v pondělí zveřejnil svůj dopis plzeňským straníkům bývalý ministr vnitra a neúspěšný kandidát na předsedu strany Milan Chovanec.

Letos zvolený předseda Jan Hamáček mu – také veřejně – sdělil, že si vyřizuje účty přes média.

Chovanec v dopise především kritizuje spolupráci s Babišem a doporučuje opustit vládu. „Nelze nadále zůstávat nedůstojným fíkovým listem této vlády. Měli bychom jasně formulovat naši cestu, jak z kabinetu odejít a případně tolerovat nově vzniklé vládní uskupení. Tolerance by byla možná za dodržení jasně stanovených podmínek,“ píše Chovanec v dopise, který – jak sdělil na Twitteru – původně napsal plzeňským sociálním demokratům, ale nakonec ho zveřejnil, když se jeho pasáže dostaly do médií.

Chovanec také píše, že sociální demokracie je pro voliče nesrozumitelná, protože neustále porušuje podmínky, které si předtím stanovila jako nepřekročitelné – jde o účast ve vládě, kterou vede trestně stíhaný premiér, o spolupráci s komunisty.

„Hlavním lékem na naši neschopnost a nesrozumitelnost je ale tvrdé lůžko opozice, nikoliv teplo vládních limuzín,” píše někdejší přední politik sociální demokracie, podle něhož se hlavně nesrozumitelnost strany stala důvodem volebního propadáku.

Video: Jak se chtěl Chovanec stát předsedou ČSSD. Nominační projev na sjezdu:

Milan Chovanec na jarním sjezdu ČSSD říká důvody, proč by měl být předsedou strany.Video: Seznam Zprávy

Hamáček kritizuje už to, že se dopis dostal na veřejnost.

„ČSSD strašně poškozuje, že si vyřizuje účty přes média. To ostatně ještě ve funkci úřadujícího předsedy tvrdil kdysi Milan Chovanec. Dnes však zveřejnil svůj údajný dopis straníkům, a to prostřednictvím médií. Do mé e-mailové schránky do této doby žádný takový dopis nedorazil,” napsal Hamáček.

Ten už v neděli v televizi odmítl odchod z vlády, dokonce řekl, že by v takovém případě složil funkci předsedy ČSSD.

Na sociální síti se poté do Chovance opřel.

„Kandidoval na předsedu a skončil jako třetí,” připomněl například Hamáček Chovancův nesúpěch na sjezdu ČSSD.

Uvedl také, že Chovanec v červenci navzdory výsledku interního referenda ČSSD nepodpořil v hlasování o důvěře vládu s ANO. „Neváhal se tak v přímém přenosu vysmát rozhodnutí našich členů,” napsal Hamáček s tím, že Chovanec svou omluvenku při hlasování zdůvodnil tím, že menšinový kabinet musel spoléhat na podporu KSČM.

ČSSD ve volbách obhájila jediný senátorský mandát ze 13, nedařilo se jí ani na komunální úrovni, kde přišla o místo v zastupitelstvech v Praze či Hradci Králové a výrazně ztrácela i ve zbytku republiky.

„Výsledek posledních voleb ukázal, že nesrozumitelní jsme. Není to úspěch, není to odražení ode dna. Je to pokračující pád,” napsal Chovanec.

Reklama

Doporučované