Hlavní obsah

Chovanec vyzval stranu, ať mlčí. Kritika na vedení ČSSD přesto sílí

ČSSD hledá cestu z krize po volbách. Jak to vypadá uvnitř strany, mapovala Michaela Ryšavá.Video: Michaela Ryšavá

 

Reklama

Po debaklu ve volbách kraje volají po novém vedení, odchodu do opozice a restartu celé strany.

Článek

Sociální demokraté zažívají těžké chvíle. Strana propadla ve volbách, její nejužší vedení svolalo mimořádný sjezd. Jako termín stanovilo konec dubna - a to se členské základně zdá příliš pozdě.

Grémium tak čelí ostré kritice ze všech koutů republiky. A to přesto, že faktický vůdce strany Milan Chovanec v úterý rozeslal straníkům dopis, v němž je nabádá k tomu, aby si veřejnou kritiku odpustili.

„Vedení argumentuje tím, že se to nedá stihnout dřív, ale my jsme stanovy pročetli a víme, že lze. Sjezd by se dal stihnout v únoru příštího roku,” říká Ondřej Veselý, jediný zvolený poslanec ČSSD za Jihočeský kraj.

„Je třeba udělat nějakou sebereflexi, protože debakl byl opravdu obrovský a v dubnu se už musí řešit komunální volby, nikoliv sjezd,” dodává.

I tak je jihočeská krajská organizace ve svém postoji k vedení sociální demokracie ještě docela mírná. Ostatní kraje žádají okamžitou rezignaci a odchod do opozice.

Vedení ČSSD se tak razantní řešení nelíbí.

„V tuto chvíli by bylo dobré, abychom se zklidnili a začali reálně uvažovat,” říká místopředseda strany Jan Birke. „Já pevně doufám, že jsem pořád v demokratické straně. Rozhodli jsme, že bude předčasný sjezd. A ti, kteří tlačí na to, abychom odstoupili rychle, dostali nářez stejně jako já - a já také nevzkazuji mým kolegům, aby odstoupili.”

Stranu nyní přesto nejspíš čeká hledání kompletně nového vedení.

Regiony volají po nových tvářích, liberálnější křídlo strany by raději vidělo lidi typu Jana Hamáčka, konzervativnější proudy zase Milana Chovance.

„Měl by to být člověk, který má charisma, špičkový manažer, jenž je schopný jednotlivé organizace uřídit. Já za sebe bych byl rád, kdyby Milan Chovanec byl novým šéfem sociální demokracie. Je to ale jen soukromý názor,” říká místopředseda strany Birke.

Podle informací Seznamu se právě Chovanec chce o funkci předsedy ucházet. Jak se k výzvám postaví Hamáček, zatím není jisté.

Krajům vedení zatím vyhoví jen v jediném požadavku: nechce vstupovat do koalice s Andrejem Babišem. Varianta, že by strana vládla s ANO bez Andreje Babiše, není ale podle zdrojů Seznamu vyloučena.

Sociální demokraté zažívají těžké chvíle.Video: Soňa Barabášová

Reklama

Doporučované