Hlavní obsah

Chováte se jako Göring. První schůze parlamentu začala v Německu zostra

Foto: Profimedia.cz

Alexander Gauland, nejstarší politik německého parlamentu. Ale ze „špatné“ strany.

Reklama

Protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která je označována jako populistická až krajně pravicová, se na úvod úterního ustavujícího zasedání nového Spolkového sněmu postarala o rozruch.

Článek

Poslanec AfD Bernd Baumann přirovnal postup sněmu, který vzešel ze zářijových parlamentních voleb, k počínání nacistického pohlavára Hermanna Göringa.

Jádrem sporu byl post poslance, který ustavující schůzi zahajuje a který ji vede až do zvolení nového předsedy. Tuto funkci, která se v němčině označuje jako Alterspräsident, do roku 2017 zastával nejstarší poslanec. Aby se tento čestný post tehdy nedostal k členům AfD, se kterými ostatní poslanci odmítají spolupracovat, byla kvalifikace změněna pro nejdéle sloužícího poslance.

Po volbách 2017 tak funkce připadla Wolfgangu Schäublemu z Křesťanskodemokratické unie (CDU), který v parlamentu zasedá od roku 1972. Schäuble, kterému je 79 let, doposud Spolkovému sněmu předsedal. Také dnes Schäuble ustavující zasedání zahájil, což AfD kritizovala, protože nárok shromáždění řídit měl podle této strany její 80letý čestný předseda Alexander Gauland.

Poslanec AfD Baumann na úvod dnešního zasedání prohlásil, že doposud všechny sněmy pravidlo nejstaršího respektovaly. „Výjimku učinil jen v roce 1933 Hermann Göring. Je to snad váš vzor?“ prohlásil Baumann. „Nejstarším a nejzkušenějším v tomto parlamentu je Alexander Gauland,“ dodal.

Následní řečníci Baumanna za jeho výrok kritizovali. Sociálnědemokratický poslanec Carsten Schneider označil za drzost, že Baumann odkazuje na takzvanou výmarskou republiku, jak se meziválečné Německo s demokratickou ústavou nazývá. Uvedl, že právě nacisté jako předchůdci AfD tuto republiku rozvrátili. Poslanec CDU Michael Grosse-Brömer k tomu poznamenal, že AfD si opět neodpustila příležitost škodit i novému Spolkovému sněmu a že Gauland se již dávno diskvalifikoval svým prohlášením, ve kterém dobu nacismu označil jen za ptačí trus na úspěšných německých dějinách.

Reklama

Doporučované