Hlavní obsah

Chovatel ovcí vydíral Tesco. Do sklenic s dětskou výživou dal střepy

Foto: Flickr

Ilustrační fotografie.

Reklama

Farmář Nigel Wright byl obviněn z vydírání řetězce Tesco a kontaminace tří sklenic dětské výživy kovovými střepy. Nyní ho čeká dlouhý pobyt za mřížemi. Podle vyšetřovatelů šlo o nejhorší podobný případ ve Velké Británii.

Článek

Chovatel ovcí ze Spojeného království Nigel Wright poslal desítky výhrůžných dopisů a e-mailů adresovaných obchodnímu řetězci Tesco. Jeden z jeho dopisů zněl: „Představte si, že se otevřou ústa dítěte a vyteče z nich krev, nebo že se jejich břicho rozřízne a krvácí. Zaplaťte a ušetříte je.“

Použil přitom fiktivní jména Guy Brusch a The Dairy Pirates. Server The Guardian uvedl, že cílem jeho vydírání bylo získat 1,4 milionu liber. Wright tvrdil, že patří mezi zemědělce, kteří jsou rozhořčeni kvůli nízké ceně mléka. Varoval navíc, že sklenice by kontaminoval i salmonelou, bílým práškem a noži.

Pomohl kamerový systém

Wright úmyslně přidal do sklenic dětské výživy Heinz kovové střepy. Poté, co byly kontaminované výživy nalezeny v obchodech ve skotském Lockerbie a anglickém Rochdale, byla firma Tesco nucena stáhnout z prodeje 42 000 těchto produktů.

Wrighta zachytil kamerový systém, když nádobu, která skrývala nebezpečné střepy, umísťoval na regál. Policie farmáře sledovala i doma a našla v jeho notebooku fotografie kontaminované dětské výživy, které byly totožné s těmi z Rochdale.

Pachatel se přiznal, že má na svědomí jednu nebezpečnou dětskou výživu, ale manipulaci se sklenicemi v Rochdale popřel. Tvrdil, že ho k činu přinutili lidé, kteří mu vyhrožovali, že znásilní jeho ženu a pověsí jeho děti na stromy. „Pravda je taková, že se vůbec nebojíte. Normálně jste pokračoval ve svém životě a doufal jste, že zbohatnete tím, že budete tímto způsobem ohrožovat Tesco a zároveň budete ohrožovat život ostatních,“ řekl mu státní zástupce Julian Christopher.

Případ vedl k největšímu vyšetřování vydírání ve Velké Británii, do kterého bylo zapojeno více než 100 důstojníků. Soudce vynese rozsudek 28. září a požádal o přípravu psychiatrických zpráv o Wrightovi, kterého varoval před dlouhým pobytem ve vazbě.

Dva případy ohrožení

Morven Smithová z Lockerbie již nakrmila několika lžičkami dětské směsi sladkokyselého kuřete značky Heinz své desetiměsíční dítě, když v misce zahlédla něco lesklého. „Bylo to hrozné. Cítila jsem se zle a byla jsem šokována,“ uvedla.

Druhá matka Harpreet Kaur-Singh z Rochdale oznámila obchodu Tesco, že musela vyhodit dvě sklenice dětské výživy do koše, protože v nich při krmení devítiměsíční dcery nalezla stejné kovové střepy. Šlo o dětský kuřecí pokrm a sýrové těstoviny Heinz.

Bill Joseph, který vedl vyšetřování, označil případ za nejzávažnější a nejnáročnější, který se kdy v oblasti kontaminace potravin ve Velké Británii řešil. Upozornil, že stále existují obavy, zda kontaminovaných nádob nebylo víc. Dodal však, že je přesvědčen, že nebezpečné potraviny už byly odstraněny.

Reklama

Doporučované