Hlavní obsah

Chovatelé se o dobytek musí starat denně, karanténa jim přitíží

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihomoravští pěstitelé a chovatelé se obávají nedostatku pracovních sil kvůli koronavirovým opatřením. Své zaměstnance poslat domů na home-office nemohou. Musí zasít ozimy, sklidit kukuřici a denně pečovat o zvířata.

Článek

Zemědělci, které ČTK oslovila, jsou s kapacitami na hraně. Jeden člověk v karanténě pro ně může znamenat výrazný problém.

Pracovníci dlouhodobě chybějí společnosti Pomona Těšetice ze Znojemska, která se soustředí na rostlinnou a živočišnou výrobu i na pěstování ovoce. „Vnímám jako obrovský zázrak, že zatím nikdo neonemocněl. Dlouhodobě se nám nedaří sehnat nové zaměstnance, spíše ubývají. Chybějí nám mladí lidé, což se nyní alespoň hodí v tom, že nemusí být doma s malými dětmi. Dohromady zaměstnáváme 72 lidí a každý člověk je nenahraditelný. Minimálně do listopadu ještě budeme sklízet kukuřici a set pšenici. O zvířata se musíme starat denně,“ uvedl ředitel firmy Ivo Pokorný.

Totéž říká předseda Agrodružstva Miroslav na Znojemsku Radek Janeček. „Zatím máme dost lidí, ale dojičky jsou nenahraditelné. Máme 43 zaměstnanců a každý má svou úlohu. Vinohrady máme posbírané, ale u rostlinné je třeba doset. U živočišné je práce nonstop a nemůže to dělat jen tak někdo, kdo to nezná,“ řekl Janeček.

Agrodružstvo letos skončí s chovem prasat. Doposud jich má 120. Podle Janečka se ale nevyplatí, a to kvůli nákladům na zpracování. Firmě tak ze zvířat zůstane zhruba 900 kusů skotu. Nižší odbyt v souvislosti se zavřenými hospodami či dalšími podniky zatím Janeček nezaznamenal.

Rezervy na skladech naopak zůstávají ve Švábenicích na Vyškovsku. „Zastavil se zahraniční obchod. Měli jsme dodat do Rakouska 2000 tun pšenice a teď čekáme, až se uvolní obchod. S počtem zaměstnanců problém nemáme, protože máme místní lidi a nemusíme se spoléhat na někoho ze zahraničí, ale teď je zase problém v tom, že nám chybějí peníze. Vydržíme tak do konce roku z rezerv, ale pak nevím. Zaměstnance máme po celý rok,“ poznamenal František Bureš z firmy Bureš Agro.

Sklidit ovoce a zeleninu stihli například ve farmě U Tří dubů nebo v Zoši Agro, kde chyběli lidé při první vlně koronavirové pandemie.

Podle Agrární komory ČR chybí v živočišné výrobě zhruba šestina pracovníků. Důvodem jsou karantény nebo péče o děti, které nemohou do škol. Podle komory ubližuje zemědělcům také uzavření gastronomického sektoru a školních jídelen, se kterými měli někteří z nich smlouvy.

Reklama

Doporučované