Hlavní obsah

„Chovejte se dospěle.“ Johnson zkusí lídrům EU vymluvit vakcínovou válku

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Lídři států EU ve čtvrtek projednají zákaz exportu vakcín společnosti AstraZeneca vyrobených na území členských států. Britský premiér Boris Johnson chce do té doby obvolat evropské politiky a zákaz jim rozmluvit.

Článek

O možnosti nahradit výpadky dodávek vakcín od společnosti AstraZeneca zákazem exportu už delší dobu otevřeně mluví předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Dodržte kontrakt s Evropou, než začnete dodávat do jiných zemí,“ tlumočila von der Leyenová naposledy o víkendu vzkaz Bruselu farmaceutické společnosti. Dodala také, že EU má možnost plánovaný export zakázat a že Unie zatím „od Britů nedostala vůbec nic i přesto, že jim sama dodává“.

Její slova ještě v pondělí ráno plnila přední pozice britských médií s dodatkem, že premiér Boris Johnson bude v první polovině týdne obvolávat evropské lídry a pokusí se je přesvědčit, aby zákaz exportu do Spojeného království nepodpořili.

Downing Street se podle BBC odvolává na dřívější slova von der Leyenové, která nejprve řekla, že EU nemá zákaz exportu vakcín v úmyslu.

Podrobnosti o prohlášení von der Leyenové z minulého týdne jsme popsali zde:

„Chovejte se dospěle, svět se dívá“

Deník The Times také citoval člena Johnsonova ministra obrany Bena Wallace, který evropským lídrům vzkázal, že by se měli chovat „víc dospěle“ a ustoupit před plnohodnotnou vakcínovou válkou. „Svět se dívá,“ varoval také Wallace před důsledky rozhodnutí zakázat export vakcíny v podobě „globálního poškození reputace“.

Před projevem „vakcínového nacionalismu a protekcionalismu“ také podle BBC EU varovala britská ministryně zdravotnické a sociální péče Helen Whatelyová.

Johnson připustil, že pokud EU export vakcíny zakáže, negativně to ovlivní plnění cíle Londýna naočkovat všechny dospělé do konce července. I kdyby se tak stalo, nemělo by to však podle premiéra ohrozit termíny předem vytyčeného rozvolňovacího plánu, protože než by se důsledky kroku stihly projevit, měla by už Británie mít naočkované všechny nad 50 let.

Důvěra Evropanů k AstraZenece je otřesená

Britská média zprávy o napjatém sporu doplňují o výsledky nového průzkumu společnosti YouGov, podle kterého se vakcína AstraZenecy kvůli pozastavení očkování v některých státech potýká se snížením důvěry Evropanů.

Společnost YouGov průzkumem mezi 8000 lidmi ze sedmi evropských zemí z 12. až 18. března zjistila, že ve Francii, Německu, Španělsku a Itálii lidé vnímají vakcínu AstraZeneca spíše jako rizikovou než bezpečnou.

Zhruba 55 procent dotázaných Němců uvedlo, že vakcína není bezpečná, což je oproti únoru o 15 procent více, zatímco opak si myslí méně než třetina. Ve Francii, kde byla AstraZeneca nepopulární už dříve, ji považuje za rizikovou 61 procent lidí. To je o 18 procent více než v únoru.

V Itálii a Španělsku dříve většina lidí (54, potažmo 59 procent) považovala vakcínu AstraZeneca za bezpečnou, ale nyní jejich podíl klesl na 36 a 38 procent.

Z průzkumu vyplývá, že pouze v domovské Británii neměly obavy z tvorby krevních sraženin po očkování AstraZenecou téměř žádný vliv na důvěru veřejnosti. Sedmasedmdesát procent respondentů z Británie uvedlo, že vakcína je bezpečná. Důvěra v tento preparát je tak mezi Brity téměř stejná jako u vakcíny od firmy Pfizer, jíž důvěřuje 79 procent Britů.

Vakcínou od AstraZenecy se nechal naočkovat i premiér Johnson:

Po prohlášení Evropské lékové agentury (EMA) z minulého týdne v pondělí přišly i dobré výsledky třetí fáze testů společnosti z USA. Účastnilo se jí 32 000 dobrovolníků, dvě třetiny dostaly vakcínu a jedna třetina placebo. Očkovaní v rámci studie nevykazovali žádné obtíže, kontrolní komise se zaměřovala zejména na rizika krevních sraženin a trombózy.

AstraZeneca uvedla, že v prevenci závažného průběhu onemocnění a hospitalizace je vakcína účinná na 100 procent. Vakcína vykázala stejné výsledky u lidí všech věkových skupin i etnik. Účinnost u lidí nad 65 let je 80 procent a tato studie je první, která zahrnovala tuto věkovou skupinu, napsala agentura AP.

Reklama

Doporučované