Hlavní obsah

Chovejte se všichni, jako byste byli nakažení, prosí Brity vláda

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson na tiskové konferenci.

Reklama

Lidé v Anglii by se měli chovat, jako by byli koronavirem nakažení. Výzva se objevila jako součást britské vládní kampaně zaměřené na omezení šíření viru.

Článek

Británie v pátek zaznamenala nejvyšší denní bilanci mrtvých i nakažených od začátku pandemie covidu-19. Obětí koronaviru přibylo 1325, případů nákazy přes 68 000, vyplývá z dat Ministerstva zdravotnictví.

Rychle roste i počet pacientů s virem SARS-CoV-2 v nemocnicích, aktuálně jich je téměř 32 000, skoro 3000 z nich jsou napojeny na plicní ventilaci. Londýnský starosta Sadiq Khan kvůli nepříznivé epidemické situaci vyhlásil stav ohrožení. Nemocnicím v britském hlavním městě podle něj hrozí kolaps, pokud se lidé nebudou chovat zodpovědně. Národní statistický úřad odhaduje, že koronavirem se nakazil jeden z třiceti Londýňanů

V reakci na nárůst počtu případů i úmrtí britská vláda spustila reklamní kampaň, která se bude šířit přes televizi, rozhlas, noviny i sociální sítě. Její součástí je i výzva: Chovejte se všichni, jako byste byli nakažení. Lidé by se tak měli podle přání vlády co nejvíce izolovat.

„Vakcíny dávají jasnou naději do budoucnosti, ale prozatím musíme všichni zůstat doma, chránit NHS (systém veřejného zdravotnictví - pozn. red.) a životy,“ uvádí ředitel resortu zdravotnictví Chris Whitty v rámci kampaně.

Britský premiér Boris Johnson podle BBC prohlásil, že lidé by měli „zůstat doma“ a neměli by propadat pocitu sebeupokojení. Dále uvedl, že nemocnice jsou „pod větším tlakem než kdykoli jindy od začátku pandemie“, přičemž míra infekce podle něj roste „alarmujícím tempem“ v celé zemi.

„Vakcína nám v boji proti viru dala novou naději, ale nesmíme se tím nechat upokojit - vím, že si minulý rok vybral svou daň, ale vaše dodržování (pravidel) je nyní důležitější než kdy jindy,“ dodal Johnson.

Zatímco vláda usiluje o posílení poselství „zůstaňte doma“, některé policejní složky v Británii za přístup k řešení možných porušení koronavirových omezení čelily kritice. Dvě ženy v hrabství Derbyshire například dostaly pokuty 200 liber za to, že se kvůli procházce vzdálily autem na pět mil od domova. Místní policie v reakci na kritiku uvedla, že pokuty udělené během nové celostátní uzávěry přezkoumá.

Vládní zdroje podle BBC uvádějí, že policie se nyní pravděpodobně více soustředí na vymáhání než na vysvětlování platných restrikcí. „Vzhledem k tomu, že včera zemřelo více než 1000 lidí, je mnohem důležitější než kdykoli předtím, aby pravidla dodržoval každý,“ uvedl nejmenovaný vládní zdroj pro BBC.

Vědec na London School of Hygiene and Tropical Medicine a vládní poradce Adam Kucharski pro BBC uvedl, že „každá interakce je nyní riskantnější než dříve“, a to zejména kvůli existenci nové a nakažlivější mutace koronaviru. „I kdybychom se vrátili k druhu opatření z loňského jara, nemohli bychom si být jisti, že zaberou stejně,“ řekl Kucharski.

Profesorka psychologie zdraví na University College London Susan Michieová uvedla, že je zapotřebí Brity v otázce dodržování nařízených předpisů více podporovat. Současná omezení členka podvýboru vládní poradní skupiny pro mimořádné situace Michieová považuje za „příliš laxní“. „Data ukazují, že téměř 90 % lidí pravidla dodržuje, a to navzdory skutečnosti, že také vidíme více a více lidí,“ řekla pro pořad BBC Radio 4 Today.

Reklama

Doporučované