Hlavní obsah

Chrání státní majetek, říká Filip o svém poradci. Ten bere na poště 55 tisíc a do práce nechodí

Vojtěch Filip hájí svého poradce z České pošty.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Lubomír Krejsa má podle zjištění Seznamu ve státním podniku podezřelou zaměstnaneckou smlouvu. Nikdo neví, co vlastně dělá - a jestli vůbec něco.

Článek

Předsedu komunistů Vojtěcha Filipa nezajímá, že jeho poradce se ocitl ve vážném podezření: že je fiktivně zaměstnaný na České poště, kde bere 55 tisíc měsíčně - a do zaměstnání nechodí a žádnou práci neodevzdává.

Případ Lubomíra Krejsy, místopředsedy dozorčí rady státního podniku, Seznam vylíčil v sérii reportáží. Krejsa má kromě místopředsednictví v dozorčí radě také zaměstnaneckou smlouvu. V práci ho ale není možné zastihnout, v interním informačním systému pošty na něj chybí kontakty a nemá ani vlastní kancelář.

„Já nemám co prověřovat,” odpověděl předseda Filip na otázku, jestli ho zajímá podezřelé angažmá jeho poradce v České poště. Podle Filipa je Krejsa zkušený odborník na IT, který nastoupil do dozorčí rady pošty v roce 2009, kdy se řešily problémy kolem zavádění datových schránek.

Foto: Vojtěch Blažek

Lubomír Krejsa, místopředseda dozorčí rady pošty a její zaměstnanec.

Filip také řekl, že Krejsa zabránil prodeji jedné z budov České pošty do soukromých rukou. A tihle neúspěšní privatizátoři, které ovšem Filip nejmenoval, za celou kauzu stojí.

„Myslím si, že tam odvedl kus poctivé práce, a proto ho využívám,” prohlásil Filip.

Šéf KSČM také zpochybnil zjištění Seznamu, že Krejsa kromě odměn za oficiální funkce (místopředsednictví dozorčí rady za 60 tisíc měsíčně plus vedení dozorčí rady dceřiné firmy za 30 tisíc měsíčně) má ještě poněkud tajnou dohodu o pracovní činnosti za 55 tisíc měsíčně.

Ovšem zároveň Filip připustil, že o téhle věci vlastně ani sám nic netuší. „Myslím, že nemáte správnou informaci. O tom, že by byl zaměstnancem České pošty, nic nevím, můžu se na to samozřejmě zeptat,” dodal.

Hledali jsme pana Krejsu na poště. Ale marně.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Seznam během posledních dvou týdnů zmapoval Krejsovo angažmá v České poště. Například jak začal aktivně napadat hospodaření státního podniku právě v době, kdy bylo jasné, že komunisty bude premiér v demisi Andrej Babiš potřebovat k podpoře své druhé vlády. A zároveň tehdy právě Vojtěch Filip přišel s tím, že KSČM chce dosadit své lidi do kontrolních orgánů státních firem.

Zároveň se Seznam pokoušel vypátrat, co vlastně Krejsa jako zaměstnanec na poště dělá. Oficiálně má být „specialistou řízení požadavků” s pracovištěm na centrále v Jindřišské ulici v Praze. Kde ho ale nedokáže najít dokonce ani spojovatel na ústředně.

A pevnou linku, která je u Krejsova jména uvedena v outlookových kontaktech pro zaměstnance pošty, zvedá úplně někdo jiný.

„Já tohle jako nebudu komentovat. Já vám poděkuju za vaše zavolání a budu opravdu rád, když už mi nezavoláte,” řekl Krejsa a položil telefon, když se ho Seznam na jeho smlouvu zeptal.

Pusťte si rozhovor s Lubomírem Krejsou.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Ještě předtím popřel, že je ekonomickým poradcem komunisty Filipa. „To je prostě pomluva. Já se tady snažím jako magor dělat ve prospěch státního podniku a pak o mně píšou lži. Já nejsem ničí, já jsem prostě Krejsa - tečka,” zlobil se. Filip teď ovšem potvrdil, že s Krejsou spolupracuje. Byť není členem KSČM. „Já ho jako poradce využívám, protože je IT odborník,” řekl Filip.

Mimochodem, po jedné z IT firem, kterou Krejsa spoluvlastní, zůstaly exekuce kvůli nezaplacení zdravotního pojištění.

Krejsovo působení na poště už slíbil prověřit ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar, pod nějž tento státní podnik spadá. „Pan ministr vydal pokyn, aby dostal odpovídající podklady. Sám jsem si včera prověřil, že se připravují. Chci v dozorčí radě mít jasné poměry, stanovisko zaujmu na základě toho, jaká budou fakta,” řekl nový předseda dozorčí rady pošty Karel Kratina.

Reklama

Doporučované