Hlavní obsah
Online

Spásný lék na koronavirus možná nikdy nebude, řekl šéf WHO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s šířením covid-19 sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes varovala, že i přes naděje, že bude brzy dostupná vakcína, je možné, že na nemoc covid-19 nebude nikdy existovat „zázračný všelék“. Na tiskové konferenci to uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Filipínský prezident Rodrigo Duterte navrhuje, aby lidé své obličejové roušky dezinfikovali benzínem. Obdobné návrhy měl už minulý týden, kdy ale úředníci uznali, že jde o vtip. Dodali, že roušky by se měly normálně prát či vyměňovat za nové. O víkendu ale Duterte otočil: „To, co jsem řekl, jsem myslel vážně. Jděte na benzínové stanice.“

- Do Hongkongu dorazilo z pevninské Číny sedm zdravotnických úředníků. Ti jsou prvními z 60členného týmu, který bude mít na starosti plošné testování. Je to poprvé, co čínští zdravotníci osobně v Hongkongu pomáhají. Někteří místní se obávají, že jde Číně o shromažďování vzorků DNA pro účely vyšší kontroly. To vláda popřela.

- Ve Velké Británii mají být zavedeny dva nové druhy testů, které přinesou výsledky do 90 minut. Používat se budou v nemocnicích a pečovatelských domovech k urychlení zjištění, zda se jedná o koronavirus, nebo běžnou sezonní chřipku.

  • Rusko chce příští měsíc spustit výrobu vakcíny

    Ruská vláda uvedla, že si klade za cíl zahájit příští měsíc hromadnou výrobu vakcíny proti koronaviru. Zároveň prý plánuje do příštího roku vyrábět několik milionů dávek měsíčně, píše britský The Guardian. Rusko momentálně prosazuje hned několik prototypů vakcíny.

    „Velmi spoléháme na zahájení sériové výroby v září,“ řekl tamní ministr průmyslu Denis Manturov.

  • Chile má zřejmě to nejhorší za sebou

    Čtvrtý nejvyšší počet nakažených v Latinské Americe se dosud potvrdil v Chile (téměř 360 000), které má ale zřejmě nejhorší chvíle v této pandemii už za sebou. Na rozdíl třeba od Peru, které v pátek prodloužilo v pětině nejvíce postižených regionů do konce srpna karanténní omezení. V celé zemi platí už od poloviny března zákaz nočního vycházení.

  • Filipíny zpřísňují opatření

    Hlavní město Filipín a k němu přilehlých pět provincií se od úterý vrací k přísnějšímu omezení pohybu, oznámil to v pondělí Harry Roque, mluvčí prezidenta. Opatření by mělo trvat nejméně následující dva týdny a bylo zavedeno poté, co filipínské lékařské skupiny varovaly, že země vede „prohranou bitvu“ s koronavirem.

    Filipíny, které jsou jednou z nejvíce zasažených zemí koronavirem v jihovýchodní Asii, zaznamenaly za uplynulý den 3200 nových případů. Celkem se zde nakazilo přes 106 000 lidí.

  • Norsko zastavuje příjezdy výletních lodí s více než 100 lidmi

    V norských přístavech nesmějí ode dneška vystupovat lidé z výletních lodí, na jejichž palubách je více než sto osob. Úřady skandinávské země toto opatření přijaly poté, co se na lodi společnosti Hurtigruten koronavirem nakazilo více než 40 cestujících a členů posádky a stovky dalších lidí kvůli tomu musely do desetidenní karantény.

  • Trump kritizoval další odbornici ze svého koronavirového štábu

    Americký prezident Donald Trump dnes na Twitteru kritizoval odbornou členku svého krizového štábu pro boj s koronavirem Deborah Birxovou. Obvinil ji totiž z toho, že podlehla tlaku opozičních demokratů a v rozhovoru s televizí CNN předložila příliš pesimistický obraz stavu pandemie covidu-19 v USA, napsala agentura AFP.

    „Deborah se chytla návnady a udeřila proti nám. Ubohé,“ napsal na sociální síti Trump. Domnívá se totiž, že tento alarmující tón nasadila až poté, co na ni zaútočila nejvýše postavená demokratka v Kongresu Nancy Pelosiová s tím, že jí nedůvěřuje kvůli spojení s Trumpem, ten podle Pelosiové šíří o viru dezinformace.

  • AFP: Tempo pandemie zrychluje

    Tempo pandemie se celosvětově i nadále zrychluje, napsala agentura AFP, obzvláště s přihlédnutím k tomu, že počet potvrzených případů odráží pouze část opravdového rozsahu infekce. Některé státy testují pouze ty osoby, které měly kontakt s jiným nakaženým, dalším pro řádné testování schází prostředky. Čína, kde se nový typ koronaviru poprvé na přelomu roku objevil, do svých statistik nezahrnuje nakažené, u kterých se neprojeví příznaky onemocnění.

  • Indie má pátým dnem přes 50 000 nově nakažených

    Koronavirus se v Indii za uplynulý den nově prokázal u 52 972 lidí, 771 dalších pacientů s covidem-19 zemřelo, píše dnes agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Již pátý den v řadě tak denní přírůstek infekcí v Indii překonal 50 000. Nárůst případů v Asii zaznamenávají také Filipíny, Vietnam a Hongkong.

  • Do Španělska přijelo o 98 procent méně turistů než o rok dříve

    Do Portugalska v červnu přijelo v meziročním srovnání o 96 procent méně turistů, v případě Španělska byl pokles ještě větší a dosáhl 97,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnily statistické úřady těchto dvou zemí Pyrenejského poloostrova. Důvodem dramatického poklesu je podobně jako v případě dalších zemí pandemie nemoci covid-19.

    Nejvíce turistů přijelo v červnu do Španělska z Francie, druzí byli Němci. Nejnavštěvovanějším regionem bylo Katalánsko, které je přitom v této pandemii druhou nejvíce zasaženou oblastí Španělska.

  • V Íránu s koronavirem zemře člověk každých sedm minut

    V Íránu každých sedm minut zemře člověk s koronavirem. Uvedla to dnes íránská státní televize. V uplynulých 24 hodinách v Íránu podle tamního ministerstva zdravotnictví s onemocněním covid-19 zemřelo 215 lidí a nákaza se potvrdila u dalších 2598. Informovala o tom agentura Reuters.

    K dnešnímu dni Írán podle mluvčí ministerstva zdravotnictví eviduje 17 405 mrtvých s koronavirem a nákaza se tam dosud potvrdila u více než 300 000 lidí. Státní televize odvysílala záběry z Teheránu, na nichž se lidé procházejí bez roušek a nedodržují rozestupy.

  • WHO: Na covid-19 nemusí nikdy existovat zázračný všelék

    Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes varovala, že i přes naděje, že bude brzy dostupná vakcína, je možné, že na nemoc covid-19 nebude nikdy existovat „zázračný všelék“. Na tiskové konferenci to uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Návrat k normálnímu životu bude podle něj dlouhý. Několikrát v této souvislosti zopakoval, že klíč k řešení situace „máme my všichni - je třeba, abychom dodržovali společenský odstup, myli si ruce a nosili roušky.“

  • Latinská Amerika eviduje už téměř pět milionů případů nákazy

    V Latinské Americe se potvrdilo už téměř pět milionů nakažených koronavirem, což je více než čtvrtina všech dosud evidovaných případů ve světě. Z téměř 700 000 úmrtí spojovaných s touto nákazou ve světě jich na Latinskou Ameriku připadá více než 200 000, skoro 3,3 milionu nakažených se v tomto regionu už uzdravilo. V některých zemích Latinské Ameriky ale tato pandemie ještě evidentně na ústupu není, vyplývá z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse. V Bolívii kvůli nouzové situaci v některých regionech nabízejí i mobilní kremační zařízení.

  • Počet nakažených koronavirem v Belgii nadále strmě roste

    Počet nakažených koronavirem v Belgii nadále strmě roste, oznámily tamní úřady. Jak silná bude druhá vlna infekcí a jak dlouho bude trvat, zůstává podle nich nejasné. Každý den minulého týdne se průměrně nakazilo okolo 491 lidí, což je o 68 procent více než v předchozím týdnu, uvedla agentura AP.

    „Virus intenzivně koluje na našem území. Počty nakažených narůstají,“ řekla dnes novinářům Frederique Jacobsová, mluvčí vlády pro pandemii nemoci covid-19. Zvyšuje se i počet infikovaných přijatých do nemocnic, zdravotní zařízení se nicméně stále s tímto množstvím pacientů dokážou vypořádat. Jak Jacobsová dodala, od začátku července se rovněž zdvojnásobil počet lidí na jednotkách intenzivní péče.

  • Melbourne dále zpřísňuje protikoronavirová opatření

    Druhé největší australské město Melbourne, ve kterém již kvůli šíření koronaviru platí přísné omezení pohybu a noční zákaz vycházení, dnes oznámilo nová omezení týkající se průmyslu a podniků, uvedla agentura Reuters. Od středy se tak v hlavním městě státu Victoria uzavřou některé obchody a omezí se činnost části podniků výrobního průmyslu i administrativního sektoru. Opatření se dotknou několika set tisíc pracovníků.

    Přestože je 25milionová Austrálie, která zatím registruje 18 361 potvrzených případů koronaviru a 221 úmrtí pacientů s covidem-19, v porovnání s některými jinými zeměmi méně zasažená, platí ve státě Victoria od neděle nouzový stav a v hlavním městě Melbourne šestitýdenní omezení pohybu. Za pondělí se ve Victorii podle Reuters prokázalo 429 nových případů, což je o 242 méně než předchozí den.

  • V Keni během izolace otěhotněly tisíce mladých dívek

    Keňa už dlouho zápasí s vysokou mírou těhotenství u dospívajících. Podle Save the Children z 1000 dívek ve věku 15 až 19 let jich v roce 2017 bylo těhotných 71. Minulý měsíc ale unikla čísla z dokumentu ministerstva zdravotnictví, podle kterého tisíce dalších nezletilých dívek otěhotněly během domácí izolace. Jen v Nairobi otěhotnělo téměř 5000 dívek, z čehož je více než 500 ve věku 10 až 14 let.

    Problematiku těhotných teenagerů zmínil i prezident Uhuru Kenyatta a jeho ministr zdravotnictví Mutahi Kagwe během promluvy k národu. „Mateřství dospívajících je katastrofální, neuspokojivý výsledek v životě dívky, je to odsouzení ke zkáze životního potenciálu dospívajícího,“ řekl minulý měsíc Kagwe. Evelyne Opondo, vedoucí afrického regionálního ředitelství v Centru pro reprodukční práva, uvedla, že důkazy o vzestupu těhotenství přímo související s pandemií byly doposud „neoficiální“. Nicméně se domnívá, že jsou tato čísla pouze „špičkou ledovce“, protože většina dívek nevyhledá náležitou předporodní péči.

  • V Rusku přibylo téměř 5400 nových případů nákazy

    Rusko dnes oznámilo 5394 nových případů nákazy koronavirem a 79 úmrtí za uplynulých 24 hodin. O den dříve to bylo 5422 nových případů a 70 úmrtí. Celkem se od začátku pandemie v nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel nakazilo 856 264 lidí, z toho 14 207 nákaze podlehlo. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na operativní štáb.

    Celkem se z nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje, mezitím uzdravilo 653 593 pacientů, tedy více než tři čtvrtiny ze všech nakažených. V nejpostiženějším z 85 ruských regionů, Moskvě, úřady ohlásily 693 nových případů a 13 úmrtí.

  • BBC: Počet obětí koronaviru v Íránu je třikrát vyšší, než říká vláda

    Analýza britské BBC tvrdí, že v Íránu ve skutečnosti zemřelo třikrát víc než vládou aktuálně oznámených zhruba 14 000 lidí. U počtu nakažených íránská vláda číslo snížila asi z 450 na 280 tisíc.

  • Florida a Mississippi opět hlásí rekordní nárůsty úmrtí s covidem

    Americký stát Florida již čtvrtý den v řadě eviduje rekordní nárůst úmrtí s koronavirem. Nový přírůstek obětí s respiračním onemocněním covid-19 tam činí 257. Informovala o tom agentura Reuters. Rekordní počet nově zemřelých druhý den v řadě hlásí také Mississippi, kde s koronavirem zemřelo dalších 52 lidí.

    Počet úmrtí s koronavirem ve Spojených státech v červenci podle Reuters vzrostl o téměř 25 000 na zhruba 153 000 od začátku pandemie.

Reklama

Hlavní zprávy