Hlavní obsah

Chřipka nikam nezmizela, chraňte se před ní

Foto: Shutterstock.com

Chřipka se od běžného nachlazení velmi odlišuje, má rychlý nástup provázený vysokými horečkami a může mít mnohem závažnější průběh.

Reklama

Onemocnění, které se pravidelně vrací právě v tuto roční dobu, můžete účinně předcházet očkováním. Je vhodné téměř pro všechny, od malých dětí až po seniory.

Článek

Bývá sice často bagatelizována jako obyčejné nachlazení, ve skutečnosti je ale chřipka velmi nevyzpytatelná nemoc. Může se rozvinout do velmi těžké virové infekce a zasáhnout všechny orgány lidského těla. Vážné zdravotní komplikace tak může způsobit nejen oslabeným lidem, ale i dětem, těhotným ženám nebo mladým, kteří jsou jinak zdraví.

Chřipkou se může nakazit každý

„Chřipka se od běžného nachlazení velmi odlišuje, má rychlý nástup provázený vysokými horečkami a může mít mnohem závažnější průběh,“ vysvětluje MUDr. Michal Holásek z Vyškova. Podle jeho slov vás nemoc z práce vyřadí přinejmenším na týden a návrat k plnému zdraví může často trvat i několik týdnů. Zrádné je také to, že se virem chřipky může nakazit každý, od miminka až po aktivního sedmdesátníka. „Ale obzvláště nebezpečná je chřipka pro tzv. rizikové skupiny lidí, kam patří hlavně senioři starší 65 let a pacienti, kteří se léčí s nějakým chronickým onemocněním – hlavně diabetici, kardiaci, astmatici atd.“

Foto: Shutterstock.com

Chřipka se od běžného nachlazení velmi odlišuje, má rychlý nástup provázený vysokými horečkami a může mít mnohem závažnější průběh

Proti chřipce přitom existuje jednoduchá a účinná prevence – každoroční očkování, na které se můžete objednat ke svému praktickému lékaři. Nejvhodnější období pro ně je od října do prosince, očkovat se přitom mohou dokonce už půlroční děti. Pro už zmiňované rizikové skupiny je plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění, ostatním lidem na ně přispívají zdravotní pojišťovny nebo zaměstnavatelé.

Pozor na souběh chřipky a koronaviru

Velmi nebezpečný je v letošním roce možný souběh chřipky a koronaviru. A to jak pro zdraví lidí, tak pro celý zdravotnický systém. „U řady pacientů s chřipkou totiž dochází k závažným zdravotním komplikacím, kdy je nutná hospitalizace,“ vysvětluje MUDr. Holásek. „V případě obou zmiňovaných nemocí se pak jedná o vytížení stejných zdravotnických zařízení – od infekčních oddělení přes jednotky intenzivní péče až po lůžka s plicní ventilací.“

Loňský rok v mnoha ohledech výjimečný – přísná opatření proti pandemii covid-19 utlumila i jinak běžnou sezonu chřipky. O to silněji by ale mohla proběhnout letos. Chřipkou u nás každoročně onemocní přibližně 10 až 15 % populace, z toho až 2000 lidí chřipce nebo následným komplikacím podlehne.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované