Hlavní obsah

Z covidu se udělal větší strašák, než by odpovídalo skutečnosti, říká šéf praktiků

Hostem speciální Výzvy byl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

„Lidé už dnes koronavirus vnímají jinak než na jaře. Přesto se obávám, že se budou testu dožadovat i při běžné rýmě,“ uvedl šéf praktiků Petr Šonka, který byl hostem speciální Výzvy na webu Seznam Zpráv.

Článek

Nechoďte do čekáren s banalitami, vyzýval už v březnu šéf praktiků pacienty. O léky na předpis si mohou podle něj požádat telefonicky, stejně tak jako vyřešit některé konzultace týkající se jejich zdravotního stavu.

A to samé podle něj bude platit i na podzim. „Objeví-li se u kohokoli respirační onemocnění, měl by se okamžitě izolovat od ostatních. Měl by zavolat lékaři a nechodit do čekárny. To stále platí. To je obecné pravidlo,“ uvedl Šonka. Podle něj zřejmě i na podzim padne doporučení, aby lékaři omezili provoz čekáren na minimum, protože je v nich velké riziko nákazy.

Jak koronavirus rozeznat jinak než pomocí testu? V čem bude návštěva lékaře v době koronavirové jiná, než na jakou jsme byli dříve zvyklí? A budou testovací kapacity na covid stačit? Předseda Sdružení praktických lékařů odpovídal živě na webu Seznam Zpráv.

Výběr nejzajímavějších odpovědí nabízíme níže. Přepis rozhovoru poskytneme v následujících hodinách.

00:50 Obáváte se jako praktický lékař podzimu?

Samozřejmě se na podzim chystáme a díváme se na něj s mírnými obavami, protože to v ordinacích může být hektické. Může přijít celá řada respiračních onemocnění, tak to může být problém.

1:20 Kdy čekáte nástup chřipkové sezony?

Obvykle to nastává v říjnu, ale samozřejmě to může nastat už v září, pokud se po těchto vedrech nějak rázně ochladí.

01:50 Hrozí, že by někteří lékaři ordinace neotevřeli, jako se to stalo v březnu?

V březnu byla situace jiná. Jeli jsme tehdy v omezeném režimu, protože někteří měli nedostatek ochranných pomůcek, ale že by někdo neotevřel, to bylo jedno procento lékařů. To víme přesně díky datům zdravotních pojišťoven.

Denně lékař řešil padesát telefonátů. Sotva člověk ukončil jeden hovor, už telefon zvonil znovu. Tak nevylučuji, že se pacient nemohl dovolat, ale určitě neměli zavřeno.

03:50 Vy jste ale na jaře doporučovali lékařům, kde neměli dostatek ochranných pomůcek, aby neotvírali. Nebo ne?

To doporučení ale neznělo: Zavřete ordinace. Znělo: Zavřete čekárny. A tak to zřejmě zazní na podzim znovu. Není možné, aby tam přišlo dvacet pacientů s respiračním onemocněním najednou a posadili se vedle sebe.

Já i teď přes léto dodržuji, že nesmí být v čekárně více než tři pacienti. Existuje i doporučení Ministerstva zdravotnictví k tomu. Snažíme se teď dát dohromady scénář, jak mají lékaři k pacientům na podzim přistupovat.

07:20 Existuje už jasná typologie toho, jak rozpoznat koronavirus od jiných respiračních onemocnění?

Neexistuje. Samozřejmě pokud má pacient ztrátu chuti a čichu, tak to hodně napoví. Na druhou stranu tyto příznaky mohou mít i pacienti s chřipkou, kteří mají plný nos. Jediná definitivní jistota je test.

Měli jsme pacienta, který měl po nějaké víkendové letní párty zvýšenou teplotu a bolela ho hlava - mohla to být kocovina, ale nakonec to byl covid.

10:10 Jak má tedy aktuálně člověk správně postupovat, má-li nějaké respirační problémy?

Objeví-li se u kohokoli respirační onemocnění, měl by se okamžitě izolovat od ostatních. Měl by zavolat lékaři a nechodit do čekárny. To stále platí. To je obecné pravidlo. První den nepoznáme na pacientovi nic. Jestli se jedná o virózu, nebo bakteriální infekci. To se pozná nejdříve druhý třetí den. Takže pokud se pacient dramaticky nehorší, je dobré zůstat tři dny doma. Neschopenku vystavíme elektronicky. A teprve poté se znovu zkontaktovat s lékařem.

11:20 A jaký je postup dál?

Pokud by se člověk zhoršoval, bude třeba ho otestovat. Je ale počítat s tím, že není jen covid. Může mít třeba bakteriální zápal plic.

15:50 Není ale ten požadavek mít test na covid - dřív než bude nemocný třeba hospitalizován nebo půjde k lékaři - nebezpečný z pohledu možných důsledků?

To samozřejmě má nějaká logická odůvodnění. Není možné pacienta, u kterého není vyloučený covid, položit s ostatními pacienty na oddělení. Ohrozili bychom tyto nemocné.

Takže chtít test předtím je v pořádku. Důležité je, aby to logisticky fungovalo tak, aby ten test byl pokud možno rychle. U akutních případů se už počítá s testy, kdy by výsledek měl být během několika hodin.

19:20 Řadu dotazů pacientů jste tedy zvyklý řešit po telefonu. Kdy ale přeci jen padne u praktického lékaře pokyn: okamžitě přijďte do ordinace?

Těch je celá řada. Jedná se o bolesti na hrudi, poruchy vědomí, nějaké kolapsové stavy, opravdu vysoký tlak… Těch případů je mnoho.

30:30 Kolik tisíc nebo desítek tisíc nemocných chřipkou můžeme na podzim v jeden moment mít?

Já nejsem epidemiolog. Ale pokud by ta epidemie chřipky byla větší, tak to můžou být i statisíce pacientů.

31:01 A ministr zdravotnictví říká, že při vypětí sil půjde testovat 25 tisíc lidí denně. Je to dostatečné?

Toto neumím posoudit. Zdravotní systém má nějaké kapacity a toto číslo není malé. Ta férová debata je, jestli má cenu testovat každého, kdo bude mít „nudli u nosu“. Já myslím že ne a je férové to lidem vysvětlit.

Je tu trošku komplikace, že se z toho na jaře udělal asi trochu větší strašák, než to ve skutečnosti je.

31:45 Myslíte si, že to bylo přehnané?

To vnímání veřejnosti je jiné. Máme tu poměrně stejná čísla jako na jaře, ale veřejnost to vnímá úplně jinak.

32:02 Čím to je podle vás?

No, člověk si zvykne na všechno. A zadruhé se po těch drastických záběrech z Itálie a Číny ukázalo, že u nás to takový průšvih není a pacientů, kteří stonají s vážným průběhem, není mnoho. Takže je lidem třeba vysvětlit, že to pro ně žádné velké riziko není.

32:40 Obáváte se ale toho, že se lidé budou testů na covid i tak dožadovat?

Já se obávám, že to tak bude. Že budou i při běžné rýmě test chtít. Je to pochopitelné, ale bude se to muset nějak dobře zorganizovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované