Hlavní obsah
Online

Vakcínu Johnson & Johnson dostanou praktici ve čtvrtek

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Vakcíny od firmy Johnson & Johnson dostanou praktičtí lékaři ve čtvrtek, dnes distributor ověřuje pravost jednotlivých balení a vyskladňuje zboží

- Od pondělí 26. dubna se kompletně otevřou mateřské školy v krajích, kde je týdenní přírůstek nových případů nákazy covidem-19 pod 100 na 100 000 obyvatel. Aktuálně jde o Karlovarský a Královéhradecký kraj. Hranici se blíží Plzeňský. Ve školkách nebudou třeba ani roušky, ani testy. Podívejte se na MAPU, která ukazuje, jak jste na tom u vás.

- V pátek se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) otevře registrace k očkování proti covidu pro lidi ve věku 60 až 65 let. Okolo 41 procent lidí starších 60 let už se nechalo naočkovat na základě svého zaměstnání – jako pracovníci ve zdravotnictví či dalších profesích v aktuální fázi očkování.

- Jaká omezení nyní platí, čtěte ZDE.

- Jak se šíří koronavirus ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Vakcínu Johnson & Johnson dostanou praktici od středy

    Ministerstvo zdravotnictví ve středu spustí distribuci vakcín Johnson & Johnson proti nemoci covid-19 do ordinací praktických lékařů, dostanou zatím 14 400 dávek. Ministerstvo to dnes uvedlo na webu, zároveň poukázalo na nové informace Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Původně měly první vakcíny Johnson & Johnson do ordinací praktických lékařů dorazit v pondělí.

    „Evropská léková agentura dnes potvrdila možnou spojitost mezi vakcínou Johnson & Johnson s velmi vzácnými případy krevních sraženin. Přínosy očkování však dál převyšují možná rizika,“ připomnělo ministerstvo informace, které dnes zveřejnila EMA. „Ministerstvo zdravotnictví proto ve středu spustí distribuci vakcín této společnosti do ordinací praktických lékařů, v současné době se to týká 14 400 dávek,“ dodal úřad. O středečním spuštění distribuce vakcín informoval také Český rozhlas Radiožurnál.

  • Senát zřejmě schválí zvýšení ošetřovného pro rodiče dětí během koronaviru

    Navýšení ošetřovného pro rodiče, kteří zůstali doma s dětmi kvůli zavřeným školám během koronavirové epidemie, zřejmě Senát schválí beze změn. Doporučil mu to dnes jeho sociální výbor. Horní komora o předloze rozhodne zrychleně ve středu odpoledne.

    Krizové ošetřovné se poskytuje z nemocenského pojištění po celou dobu uzavření škol nařízeného kvůli epidemii koronaviru. Většina rodičů, kteří zůstali s dětmi do deseti let věku doma, může nyní pobírat 70 procent redukovaného výdělku. Novela skupiny poslanců dávku zvedá o deset procentních bodů na stejnou výši, jako byla loni v první vlně epidemie od dubna do konce minulého školního roku. Vyšší dávka by byla vyplácena zpětně od letošního 1. března.

  • Zlínská nemocnice částečně obnovila plánované operace

    Krajská nemocnice Tomáše Bati (KNTB) ve Zlíně přes velkou vytíženost kvůli pacientům s covidem-19 částečně obnovila plánované operace. Dnes například lékaři dělali sedmdesátileté pacientce totální náhradu kyčelního kloubu. Operace byla kvůli covidu již třikrát odložená, řekl dnes mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Ortopedických operací bylo kvůli koronaviru v nemocnici odloženo nejvíce. „Velká část operací v tomto oboru je plánovaných. Ortopedové budou nadcházející dva měsíce dohánět výměny kloubů z podzimu a zimy,“ uvedl Havrlant. Podmínkou obnovy plánovaných operací je, že se nesmí zatížit kapacita intenzivních lůžek, která jsou stále z velké části zaplněná.

  • Alespoň jednu dávku očkování dostalo 41 procent lidí starších 60 let

    Alespoň jednu dávku očkování proti covidu-19 dostalo 41 procent z asi 2,8 milionu obyvatel ČR starších 60 let. Kompletní ochranu dvěma dávkami už má více než každý pátý tohoto věku. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví o očkování. Vakcíny v Česku zdravotníci aplikují bez jednoho týdne čtyři měsíce, podáno jich bylo přes 2,5 milionu dávek. V pracovní dny dostává vakcíny většinou kolem 60 000 lidí.

    Ve věku 60 až 65 let je očkováno alespoň jednou dávkou 84 000 lidí, tedy asi 13 procent této věkové skupiny. Dosud dostali vakcínu jenom v případě, že pracují jako zdravotníci, učitelé, sociální pracovníci, v kritické infrastruktuře nebo integrovaném záchranném systému. Dříve se mohli nechat očkovat také lidé s vybranými vážnými nemocemi, jako je například cukrovka, obezita, rakovina, chronické onemocnění ledvin, plic či jater nebo astma.

  • Eurostat: ČR a Slovensko v únoru vykázaly nejvyšší nadúmrtnost v EU

    Slovensko a Česká republika vykázaly v únoru nejvyšší nadúmrtnost v celé Evropské unii. Na Slovensku byl v únoru počet úmrtí o 65 procent vyšší ve srovnání s průměrem z let 2016 až 2019, v ČR pak o 40 procent, uvedl evropský statistický úřad Eurostat. V řadě členských zemí naopak byl únorový údaj nižší než normál z předchozích let. Vývoj počtu úmrtí podle Eurostatu odpovídá průběhu epidemie covidu-19 v evropských zemích. Podle Českého statistického úřadu v únoru zemřelo v České republice zhruba 13 500 lidí. To bylo o asi 3500 lidí více než průměr z let 2015 až 2019. Podle Ministerstva zdravotnictví zemřelo v únoru přes 4000 osob, u kterých se potvrdila nákaza koronavirem.

  • Některá zařízení následné péče Pardubického kraje mají finanční potíže

    Některá zdravotnická zařízení následné péče zřizovaná Pardubickým krajem mají finanční potíže. Kvůli epidemii koronaviru se jim snížily výkony. Dříve se z velké části starala o pacienty po operacích, v loňském a letošním roce ale nemocnice plánované operace omezily či zastavily. Odborný léčebný ústav Jevíčko a Nemocnice následné péče Moravská Třebová požádaly Pardubický kraj, aby jim prodloužil termín splacení poskytnutých půjček do konce roku. Hejtmanství půjčilo ústavu v Jevíčku deset milionů korun, nemocnici v Moravské Třebové 5,5 milionu korun. Splatit je měly do konce května.

  • Expertka: Menší ubytovatelé kvůli COVID Nepokryté náklady vrátí kompenzační bonus

    Menší ubytovací provozy jsou podle Radky Telyčkové ze společnosti Pomáháme hoteliérům připraveni vrátit kompenzační bonus. Výhodnější pro ně totiž je nový podpůrný program COVID Nepokryté náklady. Čerpání dotací z obou programů není možné. Ukazuje se tak, že vedení jednotlivých dotačních titulů je meziresortně nepromyšlené. Vracení peněz zbytečně zatíží úřady a podnikatelům vzniknou další náklady, jak dnes řekla Telyčková. Příjem žádostí do programu COVID Nepokryté náklady otevřelo Ministerstvo průmyslu a obchodu v pondělí. Podnikatelé z něj mohou získat dotaci 60 procent nákladů, podniky s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku mají nárok na 40 procent. Maximální výše dotace je 40 milionů korun. Jeden žadatel může čerpat pomoc až do deseti milionů eur (asi 260 mil. Kč) z veřejné podpory.

  • V programu COVID Záruka CK obdrželo 56 firem záruky za víc než 55 milionů korun

    „Cestovním kancelářím se extrémně snížily tržby, a tak se jim výrazně ztížila schopnost dostát finančním závazkům, a to včetně zákonné povinnosti zajistit se pro případ úpadku. MPO tak reagovalo na naléhavé potřeby tohoto segmentu trhu cestovního ruchu a pomáhá i cestovním kancelářím bankovní zárukou, která činí až 75 % z požadované spoluúčasti cestovní kanceláře do 30% limitu pojistného plnění, nejvýš však 4 miliony korun,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček.

    Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) v programu COVID Záruka CK dosud přijala celkem 66 žádostí za 70 milionů korun.

  • Kroměříž přispěje nemocnici částkou 500 000 korun na provoz očkovacího centra

    Město Kroměříž podpoří Kroměřížskou nemocnici částkou 500 000 korun, která částečně pokryje náklady na provoz velkokapacitního očkovacího centra. Nemocnice provozuje očkovací centrum od 6. dubna v areálu Výstaviště Kroměříž. Podle Lenky Mergenthalové, předsedkyně představenstva Kroměřížské nemocnice, slouží očkovací místo zejména obyvatelům ze spádové oblasti nemocnice a znamená zásadní posun ve zvýšení kapacity pro očkování proti covidu-19.

  • Tématem festivalu Jeden svět je virtuální komunikace v pandemii

    Slovo Vypadáváš, jeden z nejčastějších výrazů, které provázejí setkání lidí přes internet, je tématem letošního ročníku festivalu Jeden svět. Uskuteční se jen on-line od 10. května do 6. června. Pořadatelé dnes program festivalu představili na tiskové konferenci. Slovo Vypadáváš se podle organizátorů festivalu dokumentárních filmů o lidských právech stalo jedním z nejčastějších slov, která provázejí setkání lidí přes internet. Je to upozornění na slabé připojení, na technické obtíže, které negativně vstoupily do komunikace umožněné technologiemi. Má poukázat ale i na to, že někteří lidé „vypadávají“ pouze z videokonferencí, jiní ale z běžného života.

  • Sokolovská nemocnice se do plného provozu vrátí zřejmě v květnu

    Situace ohledně epidemie koronaviru se v nemocnici Sokolov za posledních několik týdnů výrazně zlepšila. Díky poklesu počtu nakažených pacientů ruší nemocnice covidová lůžka a postupně obnovuje plánované operace. Momentálně je běžná operativa obnovena ze 75 procent, do plného provozu se nemocnice dostane až v květnu. V době nejsilnější vlny epidemie na přelomu února a března měla sokolovská nemocnice až sto pacientů s koronavirem. Několikrát musela z důvodu přetížení a obsazení kapacit zastavit příjem pacientů, o které se musely postarat ostatní nemocnice. V současnosti se zdravotníci starají jen o pět infikovaných pacientů, z toho dva vyžadují intenzivní péči.

  • Z COVID – Ubytování II šlo velkým provozům zatím 789 milionů

    Ministerstvo pro místní rozvoj ve druhé výzvě COVID – Ubytování od velkých provozů eviduje 5 815 žádostí zhruba za 2,8 miliardy korun, k dnešku jich proplatilo asi 26 procent za 789 milionů korun. Velké ubytovací provozy mohou o dotace za nucené uzavření kvůli druhé vlně pandemie koronaviru žádat do 29. dubna. Na podporu jsou pro ně připraveny 3,3 miliardy korun.

  • Lékaři: Testy ve firmách by nemělo hradit zdravotní pojištění

    Koalice soukromých lékařů je proti úhradě plošného testování na covid-19 a testování ve firmách ze zdravotního pojištění. Peníze budou podle ní chybět na běžnou zdravotní péči o nemocné. V otevřeném dopise to napsala ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi (za ANO). Na Twitteru o dopise informoval prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

  • Ústecký kraj zpřístupňuje výstavy sedmi galerií a muzeí on-line

    Ústecký kraj postupně zpřístupňuje výstavy sedmi galerií a muzeí on-line. Instituce je připravily v době pandemie a čekaly na rozvolnění. Aktuálně jsou však stále zavřené, a to už několik měsíců. „Často se jedná o finančně i organizačně náročné aktivity koncipované několik let dopředu. Proto rada Ústeckého kraje rozhodla o zhotovení virtuálních prohlídek výstav, které připravily příspěvkové organizace kraje pro první pololetí letošního kalendářního roku,“ uvedl mluvčí kraje Martin Volf. Zpřístupněno bude osm prohlídek výstav sedmi institucí. Návštěvníci se na ně mohou dostat přes odkaz zveřejněný na stránkách Krajského úřadu Ústeckého kraje.

  • Prodloužení tzv. Izolačky by Sněmovna mohla schvalovat ve středu

    Sněmovna by mohla prodloužení vyplácení příspěvku k nemocenské lidem v koronavirové karanténě nebo izolaci schvalovat ve středu odpoledne. Vláda v pondělí schválila prodloužení opatření do konce června, aktuálně platí do konce dubna. Na bonus mají nárok lidé, kteří šli do karantény a izolace po 1. březnu. Dostávají náhradu 60 procent redukovaného příjmu, ke které mají v prvních dvou týdnech ještě příspěvek až 370 korun na den. Celkem ale nesmějí pobírat víc než 90 procent svého průměrného výdělku.

  • Záchranáři dostanou odměny 120 tisíc korun. Blatný je odmítal, Arenberger kývl

    Záchranáři dostanou odměny ve výši 120 000 korun. Dnes to pro server iDnes.cz potvrdila předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Exministr Jan Blatný požadoval odměny ve výši 75 000 Kč, vyšší by totiž podle něj nebyly spravedlivé. Podle odborů návrh zvýšení odměn pro záchranáře podpořil i premiér Andrej Babiš „Odměny ve výši až 120 tisíc korun byly schválené. Vyhláška je nyní v legislativním procesu. Pokud půjde všechno podle plánu, tak vyhláška vyjde ve sbírce do konce dubna. Do 27. května zdravotní pojišťovny vyplatí peníze. Odměny by se měly projevit v červnové výplatě,“ řekla Žitníková.

  • Praha 10 se připojí k PCR testování ve školách

    Radnice Prahy 10 se stejně jako další pražské městské části tento týden připojí k testování ve školách na covid-19 přesnější metodou PCR. Jak uvedl mluvčí městské části Prahy 10 Jan Hamrník, zatím budou testy využívány paralelně s antigenním testováním soupravami od státu, a to nejprve zkušebně v jedné základní a jedné mateřské škole. PCR metodu v metropoli už využívá nebo testuje Praha 9, Praha 7 či Praha 3.

    „Po otestování dětí na našich školách a ve školkách vyhodnotíme výsledky a poskytneme je Ministerstvu zdravotnictví, které tak získá cenné poznatky, aniž by muselo jít cestou zdlouhavější přípravy a realizace klinické validační studie,“ uvedla starostka Prahy 10 Renata Chmelová (Vlasta). Dodala, že ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) postup podpořil.

  • Nemocnice natáčejí videa nebo podcasty na podporu očkování

    Nemocnice Pardubického kraje natáčejí spoty, videa a podcasty na podporu očkování. Zaobírají se i dalšími tématy, které způsobila pandemie koronaviru. Spustí je na svém webu v polovině května. Hovoří v nich lékaři a zdravotníci, scénky ve spotech hrají herci Východočeského divadla. Základem budou čtyři spoty, ve kterých odborníci vystoupí s krátkou promluvou a herci zahrají scénky. Odehrávají se například v cestovní kanceláři, při on-line zkoušce z anatomie nebo se budou zabývat dezinformací, že vakcína způsobuje změnu DNA.

Reklama

Hlavní zprávy