Hlavní obsah

Chřipková epidemie v Česku má devět obětí, stát zakázal vývoz léku Tamiflu

Chřipková epidemie má už devět obětí, nejvíce na Vysočině.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Šest lidí zemřelo na Vysočině, dva v Olomouckém kraji a jeden v Praze.

Článek

Více než 150 tisíc lidí má v Česku chřipku a epidemie tak pokračuje. Do pátku zemřelo na tuto nemoc devět lidí.

Šest lidí zemřelo na Vysočině, dva v Olomouckém kraji a jeden v Praze. Kvůli epidemii jsou stále zakázány návštěvy v nemocnicích a v některých sociálních ústavech.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli epidemii až do odvolání zakázalo vývoz léku Tamiflu, který patří do skupiny antivirotik a používá se proti chřipce. „Česko sužuje plošná epidemie chřipky a za této situace by nebylo zodpovědné dovolit dále vyvážet zásoby antivirotika, které je účinné pro děti i pro dospělé,“ uvedl pro ČTK ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Lékaři museli do prvního týdne tohoto roku řešit 35 závažných případů onemocnění chřipkou. Intenzivní péči kvůli chřipce potřebovali tři děti ve věku 0 – 14 let, čtyři lidé ve věku 25 – 59 let a dvacet osm lidí ve věkové skupině nad 60 let. Více závažně nemocných bylo žen, konkrétně 19.

Nemocnost akutních respiračních infekcí včetně chřipky dosáhla v Česku úrovně 1528 nemocných na 100 000 obyvatel. Oproti předchozímu týdnu se tedy počet zvýšil téměř o polovinu. Podle odborníků chřipková epidemie dosahuje svého vrcholu.

Zvýšený počet nemocných byl zaznamenán ve všech krajích ČR i všech věkových skupinách. Nejvíc jich je v Jihomoravském, Moravskoslezském, Olomouckém kraji a na Vysočině.

Více o vývoji kolem koronaviru čtěte zde >

Reklama

Doporučované