Hlavní obsah

Chrudim čeká nákladná výstavba kanalizace v místních částech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Chrudim bude muset v příštích letech nákladně vybudovat kanalizaci v několika místních částech. Nejdříve se chce pustit do výstavby v Medlešicích, později by měly přijít na řadu Topol a Vestec.

Článek

Podmínkou výstavby kanalizace v místních částech však bude získání dotací od Ministerstva zemědělství. Městský rozpočet nebude kvůli propadu příjmů schopen zvládnout velké investiční akce, bez dotací by se zřejmě neuskutečnily. Zatím se připravují projektové dokumentace.

Kanalizace v Medlešicích bude podle projektu stát 84 milionů korun. Město také muselo odkoupit výtlačný řad, který odváděl odpadní vody z místního pivovaru na čistírnu v asi tři kilometry vzdáleném Vestci.

„Nově máme stavební povolení a mohli bychom začít výběrové řízení na dodavatele. Čekáme ale na podmínky dotačního titulu, měl by být vypsán v první polovině příštího roku,“ uvedl místostarosta Aleš Nunvář (Piráti). Radnice by ráda zahájila stavbu koncem příštího roku, v rozpočtu na to vyčlenila deset milionů korun. Výstavba potrvá i v letech 2022 či 2023. Město k tomu nutí i omezená platnost povolení k vypouštění vod ze septiků do Jesenčanského potoka, který v létě často vysychá a lidé ze sousedního Blata si na neutěšený stav stěžují.

Podpora Ministerstva zemědělství by mohla pokrýt 40 až 50 procent nákladů. Z jiných dotačních titulů město peníze získat nemůže, protože vodárny dlouhodobě pronajaly svou síť společnosti Energie AG Bohemia.

Vybudování kanalizace v Topoli a Vestci přijde na řadu až později.

Reklama

Doporučované