Hlavní obsah

Chrudim chce stavbu kanalizace v části Medlešice platit mimo jiné z úvěru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město věří, že se mu podaří zhruba 50 milionů korun získat z dotace ministerstva zemědělství. Celková cena se podle projektové dokumentace odhaduje na 108 milionů korun.

Článek

Zastupitelé v pondělí schválili financování projektu. „V rozpočtech na rok 2022 a 2023 máme po 51,5 milionu korun, ale to je maximální výše, kdyby dotace nebyla. Jednáme také s budoucím provozovatelem kanalizace,“ řekl místostarosta Aleš Nunvář (Piráti).

Nejdříve bude nutné opravit kanalizační výtlak na čistírnu odpadních vod v Májově, na rekonstrukci s odhadovanou cenou 5,4 milionu korun vypsalo město výběrové řízení. Oprava by se měla uskutečnit po letošní sklizni, práce na vlastní kanalizaci v Medlešicích zřejmě začnou až příští rok.

Kanalizace v Medlešicích, v nichž žije asi 550 obyvatel, je jednou z největších investičních akcí Chrudimi za několik posledních let. Radnice bude muset vybudovat asi 250 kanalizačních přípojek k rodinným domům, průměrná cena jedné bude kolem 50 tisíc korun. Podle Nunváře by se lidé mohli na nákladech zčásti podílet

Opoziční zastupitel Petr Řezníček (SNK ED) namítal, že v příštích letech město čekají další velké investiční akce a hrozí, že už nezbydou peníze na běžné opravy chodníků či škol. Chrudim má v plánu v letech 2022 a 2023 postupně rekonstruovat sportovní halu, což bude stát asi 85 milionů korun. Podle vedení radnice má ale město rezervy v letošním rozpočtu a při získání dotace bude zátěž pro rozpočet jen nízká.

Město k výstavbě nutí i omezená platnost povolení k vypouštění vod ze septiků do Jesenčanského potoka. Ten v létě často vysychá a lidé ze sousedního Blata si na neutěšený stav stěžují.Předchozí vedení Chrudimi výstavbu kanalizace odkládalo.

Reklama

Doporučované