Hlavní obsah

Chrudim uvažuje o rozšíření svých průmyslových zón

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zvětšení ploch pro průmysl je podmínkou dalšího rozvoje města. Kromě průmyslové zóny Západ chce město zvětšovat i průmyslovou zónu Sever, radnice hledá i další pozemky.

Článek

V poslední době Chrudim rozprodává zbývající volné pozemky v zóně Západ, zastupitelé budou schvalovat prodej zhruba 5203 metrů čtverečních společnosti Stavební huť Slatiňany v zóně Západ za 3,38 milionu korun bez DPH. „V zóně Západ by měl být ještě sběrný dvůr. Je otázka, zda jej neudělat raději v bývalé slévárně po firmě Transporta a pozemky v zóně prodat drobnějším investorům,“ uvedl starosta František Pilný (ANO).

Městu stále patří v zóně Západ menší část parcel. V sousedství je ještě pás pozemků s mnoha spoluvlastníky. Pilný předpokládá, že by se s nimi bylo možné dohodnout a plochy odkoupit.

Zvětšit by se mohla i průmyslová zóna Sever, která je již asi pět let obsazená. „Další pozemky by tam ještě byly, musela by se provést změna územního plánu,“ uvedl Pilný.

Radnice by také ráda využila další pozemky. Mnoho ploch určených původně územním plánem k bydlení se svého zamýšleného využití zatím nedočkalo. To je třeba případ bývalého armádního depa v Pardubické ulici. „Vím třeba o firmě z Pardubic, která hledá prostor pro svou strojírenskou výrobu. Vypadá to ale, že asi půjdou do Slatiňan, protože v Chrudimi nyní pro takový účel není místo,“ řekl Pilný.

V lednu zastupitelé schválili další prodeje pozemků v průmyslové zóně Západ. Tři firmy koupí dohromady zhruba 17 tisíc metrů čtverečných. Město by za ně mělo získat při ceně 650 korun za metr čtverečný celkem více než 11 milionů korun bez DPH.

Průmyslová zóna Západ u výjezdu na Čáslav o rozloze 33 hektarů, jejíž zřízení Chrudim stálo zhruba 100 milionů korun, je tak z velké části zaplněná. Pracuje zde například chrudimská společnost Dřevovýroba Ficek nebo výrobce tubusů pro větrné elektrárny Siag. Město prodalo pozemky i firmě Sofiko, která vyrábí plechy na pečení a různé typy forem pro pekárny, nebo výrobci automobilových tlumičů Kayaba. Parcely v průmyslové zóně Západ vlastní také rakouský výrobce řetězů Pewag. Radnice si ponechala pozemek, na němž by město vybudovalo druhý větší sběrný dvůr. Menší průmyslová zóna Sever u výjezdu z města na Pardubice je už rozprodaná.

Reklama

Doporučované