Hlavní obsah

Chtějí adoptovat osiřelé novorozence po útoku na porodnici

Svět bez obalu: Afghánky kojí děti osiřelé při útoku na porodnici v Kábulu. Někteří novorozenci ještě nemají ani jméno. Ozývají se lidé, kteří je chtějí adoptovat.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Pachatelé tam 12. května na novorozeneckém oddělení postříleli 24 lidí, mezi nimiž byly i matky s novorozeňaty. K jednomu z nejotřesnějších teroristických činů došlo v afghánském hlavním městě Kábulu.

Článek

Ušetřeny nebyly ani ty, které právě rodily na porodním sále. K činu se zatím nikdo nepřihlásil, ale americký zvláštní vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad tvrdí, že ho má na svědomí organizace Islámský stát.

„Jeden z útočníků měl vojenskou uniformu a další dva byli oblečeni jako doktoři. Najednou se objevili u hlavního vchodu a začali střílet. Zabili mnoho nevinných lidí,“ popisuje očitý svědek.

Státní nemocnice spolupracuje s mezinárodní organizací Lékaři bez hranic a leží v šíitské části Kábulu. Povstalecké hnutí Tálibán se od útoku distancovalo. Kábulské ženy se dobrovolně nabídly, že budou kojit děti matek, které buď byly zabity, nebo jsou zraněné.

„Přišla jsem sem dnes, abych děti, které přišly o své matky během tohoto krvavého masakru, nakojila. Mám čtyřměsíční dítě, které jsem nechala doma a přišla jsem sem, abych těmto dětem dala trochu mateřské lásky a také mléka. Jsem opravdu šokovaná tímto zločinem proti našim dětem,“ říká jedna z dobrovolnic.

Většina z novorozeňat nedostala ještě ani jméno. Některé z nich ho mají alespoň napsané na nohou. Khadije se podařilo utéct i se svým tři dny starým dítětem.

„Útočníci vpadli do nemocnice. Jeden z nich na mě namířil zbraň, ale nevystřelil. Zastřelil jiné dva lidi a šel dál za závěs a začal tam střílet,“ popisuje útok Khadija. Někteří lidé se už přihlásili, že požádají o adopci sirotků.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované