Hlavní obsah

Chtějí mě zavraždit a svrhnout můj režim. Venezuelský prezident Maduro se znovu opřel do USA

Venezuelský prezident Maduro obvinil Trumpova poradce, že ho plánuje svrhnout pomocí invaze.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Venezuelský socialistický prezident Nicolás Maduro opět obvinil Spojené státy z toho, že se ho chystají zavraždit a svrhnout jeho režim. Svá obvinění ale nepodepřel žádným důkazem. Informaci přinesla agentura Reuters.

Článek

Na tiskové konferenci venezuelský socialistický prezident Maduro řekl, že poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Bolton připravuje plán invaze do Venezuely.

„Pan Bolton byl pověřen, opět, aby vedl spiknutí s cílem zaplavit Venezuelu násilím a aby se snažil dosáhnout zahraniční vojenské intervence,“ prohlásil Maduro na středeční tiskové konferenci. Zároveň tvrdil, že Bolton koordinuje výcvik žoldáků na vojenských základnách v Kolumbii a v USA.

Podle agentury AFP venezuelský prezident rovněž řekl, že Spojené státy pracují na plánu jeho zavraždění. Realizovat ho prý chtějí pomocí pravicových vlád v Brazílii a Kolumbii.

Boltonův úřad zatím na tato obvinění nijak nereagoval.

Americký prezident Donald Trump loni řekl, že v souvislosti se situací ve Venezuele je na stole „vojenská alternativa“. Podpořil tím Madurovo opakované tvrzení, že Washington se snaží jeho levicovou vládu svrhnout, což američtí představitelé popřeli. Nicméně Trumpova vláda od loňského roku uvalila na Venezuelu několik sankcí.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Bolton je dlouhodobým odpůrcem levicových vlád v Latinské Americe a v listopadu řekl, že nedávné sankce proti Venezuele jsou součástí slibu tvrdě udeřit na Venezuelu, Kubu a Nikaraguu, které přitom označil za „trojku tyranie“.

Maduro svá nová obvinění na adresu USA pronesl v době, kdy ve Venezuele přistály čtyři ruské armádní letouny, včetně dvou strategických bombardérů Tu-160. Mají se tam účastnit vojenského cvičení. Přílet těchto strojů vyvolal slovní roztržky mezi Moskvou a Washingtonem. Ruská strana ale už oznámila, že letadla v pátek zamíří domů.

Venezuela, která má největší prokázané zásoby ropy na světě, patřila před lety mezi nejvíce prosperující země Latinské Ameriky. V důsledku centrálně řízené hospodářské politiky socialistické vlády, sankcí a propadu cen ropy se země potácí v ekonomické krizi. Sužuje ji hyperinflace, zásadní nedostatek potravin a léků a rozbujelá kriminalita. Od roku 2015 kvůli této situaci podle údajů OSN z Venezuely utekly tři miliony lidí. Exodus do sousedních států nabral na síle během posledních šesti měsíců.

Reklama

Doporučované