Hlavní obsah

„Chtějí tady vytvořit středověk.“ Středoasijské země se obávají Tálibánu

Svět bez obalu: Středoasijské země se obávají Tálibánu, že do oblasti vrátí středověk.Video: RFE/RL

 

Reklama

Boje mezi Tálibánem a afghánskou armádou stále častěji narušují hranice mezi Afghánistánem a Tádžikistánem. Hnutí se v posledních týdnech podařilo obsadit i důležitý dopravní uzel na tádžické hranici v provincii Kundúz.

Článek

Tádžikové, kteří v těchto místech pracovali, byli očitými svědky toho, jak ozbrojenci Tálibánu přiměli afghánské vojáky k útěku přes hranici.

„Pracovali jsme. A nad hlavou nám začaly létat kulky. Afghánští vojáci nedokázali Tálibáncům vzdorovat a utekli přes most na druhou stranu řeky Pandž. Někteří z nich byli zranění. Ti pak byli naloženi na nákladní auta a odvezeni do hlavního města Dušanbe,“ popisuje nedávné události Amirjon Umaralizoda. Tádžické úřady uvedly, že hranici do Tádžikistánu překročilo více než 100 afghánských vojáků. „Na místo jsme poslali náš lékařský tým. Čtyři vojáci byli ošetřeni a dva museli být hospitalizováni. Poslali jsme je do ústřední nemocnice. Zůstanou tam až do dalších pokynů našich nadřízených. V tuto chvíli se léčí,“ uvedl zástupce vedoucího okresní nemocnice Muhammadi Ahjoev.

Tádžikistán teď začal přijímat důkladnější bezpečnostní opatření podél celé své hranice s Afghánistánem. Tamní vláda požádala o pomoc členské země Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Tuto vojenskou alianci v čele s Ruskem tvoří několik států někdejšího Sovětského svazu. „Naše země již přijala některá bezpečnostní a obranná opatření. Tádžický ministr obrany mimo jiné navštívil afghánskou provincii Badachšán. Na frontovou linii se přemisťují další vojenské jednotky a opatření se přijímají i v metropoli Dušanbe. Nejen tádžická armáda, ale i obyčejní občané jsou rozhodnuti zabránit cizím ozbrojencům vstoupit na tádžickou půdu,“ tvrdí tádžický politolog Chilvatšohi Mahmud. Někteří pozorovatelé uvádějí, že po návratu Tálibánu k moci hrozí sousedním zemím nebezpečí. Podle nich by se mohli islámští extrémisté pokusit destabilizovat i okolní státy.

„Tálibán již dříve prohlásil, že pokud se dostane k moci, nebo během současných bojů, nemá v úmyslu zaútočit na jiné středoasijské země, zejména na Tádžikistán. Ale já jim nevěřím. Nemůžu jim věřit. Pokud Tálibán v Afghánistánu zesílí, nebo nedej bože pokud ovládne celou zemi, tak nezůstanou jen v Afghánistánu. Pokusí se zaútočit na sousední země, protože jedním z jejich hlavních cílů je vytvoření konzervativního islámského státu. Nebo, jak říkají Tádžikové, vytvořit zde středověk,“ myslí si bezpečnostní analytik Ahmadshoh Komilzoda.

Radikální hnutí mezitím získalo kontrolu nad nejdůležitějším postem Islam Kala na afghánské hranici s Íránem. To je druhý významný hraniční bod, který nyní Tálibán ovládá. Od června je v jeho rukou zmíněný přechod do Tádžikistánu Šar Chán Bandár, klíčový pro obchodování s tímto severním sousedem Afghánistánu.

Ofenzíva Tálibánu zesílila po odchodu většiny amerických i mezinárodních jednotek ze země. Odborníci se obávají, že poté, co odejdou poslední spojenecké jednotky, zhroutí se tamní armáda a vláda. Tádžikové, kteří žijí na hranicích s Afghánistánem, se obávají, že pak bude i osud jejich země v ohrožení.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované