Hlavní obsah

Filmová levárna? Tak nám Jiří Bartoška neměl tu cenu předávat, říká režisér Masaryka

Rozhovor s režisérem filmu o Janu Masarykovi.

 

Reklama

Režisér Julius Ševčík pro Seznam vysvětluje kontroverzní strategii filmu, o kterém všichni mluví.

Článek

„Byla to distribuční strategie,“ říká na rovinu režisér Julius Ševčík k mnoha námitkám, že film Masaryk uvedli v předpremiéře v posledních sedmi dnech loňského roku jen proto, aby ho mohli přihlásit do soutěže o filmové ceny za loňský rok, udělované těsně před premiérou filmu.

Díky tomu, že Masaryk proměnil dvanáct nominací v ceny Českých lvů (čímž o jednu sošku předčil dosavadního rekordmana, film Hořící keř), tak tento čtvrtek do kin vstoupí film s nálepkou nejúspěšnějšího snímku za posledních 25 let. „Bylo v tom jisté riziko. Co kdybychom ty ceny nedostali?“ popisuje Ševčík teoretickou situaci, že by teď do kin uváděli film, který na Českém lvu nezabral.

Český lev 2016: Pojďte se s námi podívat do zákulisí.Video: Anita Baselová

V rozhovoru režisér mluví i o tom, že natočení filmu bylo v průběhu příprav několikrát ohroženo. Vysvětluje, proč si pro roli Jana Masaryka vybral právě Karla Rodena a proč si do filmu jako ústřední motiv vymyslel pobyt Jana Masaryka na psychiatrické klinice v USA v době po mnichovské dohodě, ačkoliv to neodpovídá historické realitě.

Co Julius Ševčík vzkázal herci Jiřímu Bartoškovi, který taktiku s předpremiérou Masaryka před koncem roku 2016 označil za levárnu, a jaký film se chystá natočit příště? Podívejte se ve videu nahoře v tomto článku.

Proč dávají filmoví tvůrci i herci přednost tématům z minulosti? Ptali jsme se při udělování Českých lvů.Video: Anita Baselová

Reklama

Související témata:

Doporučované