Hlavní obsah

Chtěl jsem inspirovat lidi, aby šli do politiky, říká Hilšer. V prezidentském souboji získal devět procent

Marek Hilšer pro Seznam.cz komentuje výsledky prvního kola prezidentské volby.

 

Reklama

Marek Hilšer získal v prezidentském klání bezmála devět procent hlasů. Říká, že jeho příběh ukazuje, že lze ve vysoké politice uspět, aniž by byl člověk celebritou nebo zkušeným partajním hráčem.

Článek

Kandidáti Pavel Fischer, Michal Horáček a Marek Hilšer dostali v prvním volebním kole zhruba po deseti procentech hlasů. Zisk Mirka Topolánka byl přes čtyři procenta hlasů, Jiří Hynek získal více než procento hlasů a Vratislav Kulhánek a Petr Hannig půl procenta.

Zeman se stal vítězem voleb ve všech krajích s výjimkou Prahy, kde byl první Drahoš. Mezi Čechy v zahraničí zvítězil Drahoš před Fischerem, Hilšerem a Horáčkem. Zeman byl až pátý. Celková účast ve volbách byla 61,9 procenta, tedy zhruba stejná jako při první prezidentské volbě v roce 2013.

Podle politologů Zeman zřejmě vyčerpal svůj rezervoár voličů, Drahošovi však může podíl hlasů výrazně narůst. Z prezidentských kandidátů mu už vyjádřil podporu Topolánek, Horáček, Hilšer, Kulhánek a Fischer. Hilšer a Horáček mu také nabídli pomoc při volební kampani proti Zemanovi. Naopak Hannig podpořil Zemana a Hynek oznámí, koho podpoří, až těsně před druhým kolem.

Podívejte se na rozhovor s Markem Hilšerem.

Reklama

Doporučované