Hlavní obsah

Chtěl končit, teď Babišův pobočník otáčí. „Ať pokračuje,“ tvrdí špičky ANO

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Politika mě pořád baví. Jen jsem přehodnotil priority, už se nepletu do věcí, po kterých mi nic není,“ míní předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Z pátrání Seznam Zpráv ve vedení ANO a v jeho poslaneckém klubu vyplývá, že Jaroslav Faltýnek má dostatečnou podporu pro to, aby i po zimním sněmu hnutí pokračoval v roli druhého muže Babišova uskupení.

Článek

V létě to vypadalo, že 1. místopředseda ANO a šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek se stáhne z vrcholných pozic v politice. Sílil tlak, aby ustoupil do pozadí - ať už kvůli korupční kauze Stoka, ve které se objevilo i jméno jeho syna, či případu kolem fotbalového bosse Miroslava Pelty, který na odposleších o Faltýnkovi mluvil jako o výběrčím.

„On se mnou o tom mluvil. My máme příští rok volební sněm a zkrátka asi nebude o tu funkci usilovat,“ prohlásil letos na konci června předseda ANO Andrej Babiš.

„Je to více než půl roku do našeho sněmu a takto to cítím, že bych se neucházel o funkci prvního místopředsedy,“ přitakal Faltýnek.

Stojíme za ním

Pro fungování ANO - zejména ve Sněmovně a v obdobích kolem voleb - je však Faltýnek klíčovou postavou. Ukázalo se to i po nedávných krajských volbách, kdy s ním jednotliví lídři v regionech konzultovali, jak postupovat při jednáních o koalicích. Z toho důvodu už Faltýnek o své budoucnosti v ANO hovoří jinak.

„Stáhl jsem se, věnuji se teď jen Sněmovně, ať to tady funguje, a zemědělství, které je mou životní záležitostí. Máme na přelomu ledna a února sněm, kde budeme debatovat o vedení hnutí. Za sebe to chci nechat na členské základně a delegátech. Pokud bude většinový zájem členské základny, nebudu se bránit. Sám se aktivně ale nikam drát nebudu, ” řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Z ankety plyne, že Faltýnek se bude moct opřít v ANO o silnou podporu. Na dotaz Seznam Zpráv, zda by měl Faltýnek pokračovat ve vedení hnutí i po zimním sněmu, mu podporu vyjádřili: předseda Sněmovny a místopředseda ANO Radek Vondráček, místopředsedové poslaneckého klubu Roman Kubíček, Jan Volný, Jana Pastuchová či bývalé hejtmanky Jana Mračková Vildumetzová a Jaroslava Pokorná Jermanová, která je místopředsedkyní ANO.

„Sice nejsem členkou, ale byla bych ráda, aby pokračoval,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která je místopředsedkyní poslaneckého klubu ANO.

Spojovač J. F.

Vedle hnutí ANO hodlá Faltýnek pokračovat i ve sněmovní politice, o čemž se v létě rovněž spekulovalo.

„Politika mě pořád baví. Jen jsem přehodnotil priority, už se nepletu do věcí, po kterých mi nic není - myslím vládní věci. Samozřejmě chci mít informace, aktivně do toho ale nevstupuji - jen na úrovni koaliční rady. Ano, koalice i na úrovni regionů mě baví, komunikoval jsem teď s krajskými lídry a snažil se jim pomoct,“ uvedl Faltýnek.

Jedním z jeho důležitých úkolů bude ve Sněmovně v nadcházejících měsících obrušovat hrany a hledat koaliční spojence pro příští volební období. „Nazval bych to rolí spojovače. Máme rok na to lidi přesvědčit, klíčové teď stejně bude vyrovnat se s koronavirem a nastartovat ekonomiku. Je jasné, že potřebujeme koaličního partnera. Výsledek krajských voleb je pro nás ponaučením,“ popsal Faltýnek.

Premiér Babiš jej sekl přes prsty zejména na jaře roku 2019, kdy kolem 1. místopředsedy ANO kroužila policie kvůli mýtnému tendru.

O co šlo: policie v listopadu 2017 zadokumentovala schůzky Faltýnka, šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje a ředitele české pobočky rakouské firmy Kapsch Karla Feixe v luxusních brněnských hotelech. Stalo se tak v době, kdy antimonopolní úřad měl dohlížet nad férovostí tendru na provozovatele mýta – a Kapsch byl zájemcem.

„Faltýnek řekl Rafajovi, že je potřeba udělat to, co chce Kapsch,“ shrnuli podle deníku Právo vyšetřovatelé obsah hovoru. Faltýnek loni na jaře ve Sněmovně účast na schůzkách potvrdil s tím, že vyjednával s cílem ušetřit státu na daném tendru peníze.

Obviněn nebyl, policie ho později už ani nevyslýchala. Faltýnek se však stáhl, vyklidil pozice v oblasti dopravy, na kterou do té doby cílil, a pozornost přenesl na řízení Sněmovny.

Letos pak jeho jméno zaznělo v odposleších případu sportovních dotací a korupční kauzy Stoka. Předseda poslaneckého klubu to vysvětlil tak, že nemůže ovlivnit, jak se o něm v soukromí kdo baví.

„Mě nejvíc štve jedna věc. Už v minulém období jsem se setkal s tím, jak o mně někdo říká, že mě umí, že mě kasíruje, že pro něho lobbuji. Faltýnek něco chtěl, Faltýnek něco dělal. Přitom já je vůbec neznám, nikdy se mnou nemluvili,“ řekl druhý muž ANO na konci května Seznam Zprávám.

Reklama

Související témata:

Doporučované