Hlavní obsah

Chtěla jenom jít na fotbal. Íránská fanynka nepřežila fatální zranění, která si na protest způsobila

Foto: Twitter.com/GolBezan

Sahar Chodajáríové se přezdívalo ‚modrá dívka‘. Neunesla, že jí hrozí vězení za pokus o vstup na fotbalový stadion.

Reklama

Sahar Chodajáríová se polila hořlavinou a zapálila se, když se dověděla, že jí hrozí i šest měsíců vězení za pokus o vstup na stadion svého oblíbeného fotbalového týmu. Její smrt okamžitě v Íránu vyvolala bouři. V zemi mají ženy na fotbalové stadiony zakázaný přístup, i když mají povoleno sledovat některé další sporty, například volejbal.

Článek

Chodajáríová podle polooficiální tiskové agentury Shafaghna zemřela v pondělí v nemocnici v Teheránu. Na sociálních sítích byla známa jako „modrá dívka“ podle barev svého oblíbeného íránského fotbalového týmu Esteghlal.

Minulý týden se zapálila před soudní síní. Údajně poté, co se dozvěděla, že může být uvězněna.

V březnu se totiž pokusila vstoupit na stadion, aby se podívala na zápas Esteghlalu. Když ji policie zastavila, měla údajně vystupovat jako muž a měla na sobě modrý příčesek a dlouhý kabát. Než ji propustili, strávila tři noci ve vězení.

V jejím případě ještě nebyl vydán žádný rozsudek. Podle některých zpráv se absolventka počítačových věd Chodajáríová pokusila vzít svůj život už jednou předtím na univerzitě.

Tým Esteghlal vydal prohlášení, v němž rodině Chodajáríové vyjádřil soustrast.

Bývalý záložník Bayernu Mnichov Ali Karimi, který za Írán odehrál 127 zápasů a byl hlasitým zastáncem ukončení zákazu vstupu žen na stadion, naléhavě vyzval Íránce, aby na protest proti smrti Chodajáríové bojkotovali fotbalové zápasy.

Ministr informačních a komunikačních technologií Mohammad-Javad Azari Jahromi označil smrt za „hořkou událost“. Zákonodárkyně Parvaneh Salahshouriová nazvala Chodajáríovou „íránskou dívkou“ a tweetovala: „Všichni jsme zodpovědní.“

Ženy mají v Íránu zakázaný vstup na fotbalové stadiony od roku 1981. Zákaz loni íránské úřady dočasně přerušily kvůli zápasům světového poháru. Jednotlivá utkání tehdy mohli diváci sledovat na obrazovkách přímo na stadionech v Teheránu.

Reklama

Doporučované